Dodon cere guvernării „o poziție clară” față de Ucraina: „Oamenii sunt speriați de riscul declanșării unui conflict pe Nistru”
Full Article 3 minutes read

Dodon cere guvernării „o poziție clară” față de Ucraina: „Oamenii sunt speriați de riscul declanșării unui conflict pe Nistru”

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon spune că a discutat, pe 24 februarie, cu oamenii din orașul Rezina. „Sunt extrem de îngrijorați de riscul declanșării unui nou conflict pe Nistru provocat de Maia Sandu și V. Zelenski”, scrie Dodon pe o rețea de socializare. El solicită conducerii Republicii Moldova o „poziție clară față de vecinii noștri ucraineni pentru evitarea destabilizării situației în regiunea transnistreană”. 

„Astăzi am discutat cu cetățenii noștri din or. Rezina. Oamenii sunt extrem de îngrijorați și speriați de riscul declanșării unui nou conflict pe Nistru provocat de Maia Sandu și V. Zelenski. Mai mult ca oricând cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Nistrului sunt uniți în dorința de a asigura pacea și liniștea”, scrie Dodon, pe Facebook.

Totodată, el s-a adresat conducerii Republicii Moldova: „Chem repetat conducerea țării sa vină cu o poziție fermă și clară față de vecinii noștri ucraineni pentru evitarea destabilizării situației în regiunea transnistreană, parte integră a Republicii Moldova”.

Amintim că în noiembrie 2022, Igor Dodon condamna bombardamentele Rusiei în Ucraina. El declara că din cauza atacului, Republica Moldova a rămas fără energie electrică. Totodată, fostul șef de stat mulțumea României pentru energia electrică „chiar dacă e mai scumpă”.

„Este foarte tragic pentru noi, pentru că din cauza la aceste bombardamente ale Federației Ruse asupra Ucrainei, noi am rămas fără energie electrică. Eu cred că pentru noi aceasta este foarte grav”, a spus Dodon. Întrebat dacă condamnă acest lucru, fostul șef de stat a răspuns: „Evident, noi am rămas fără lumină, și dumneavoastră, și eu acasă la mine. La Buiucani mai repede s-a aprins, dar în unele regiuni a durat și 24 de ore. Închipuiți-vă, nu dea domnul așa ceva la iarnă, când în plină iarnă să se stingă lumina pe o „sutcă” (24 de ore, nota redacției). Ce fac oamenii?”, a spus Dodon.

Ulterior, fostul președinte a declarat că nu a condamnat niciodată agresiunea unei țări împotriva alteia. O va condamna, spunea el, doar dacă Moldova va fi atacată.

***

De precizat că Ministerul rus al Apărării, în dimineața zilei de 23 februarie, declara că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană, iar pentru aceasta personalul ucrainean „va fi îmbrăcat în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

La rândul lor, autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm și au îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.

În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a venit cu un nou mesaj. Instituția a insistat că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană.

Ulterior, Institutul American pentru Studiul Războiului a declarat că Moscova ar putea crea condiții pentru o operațiune sub un drapel străin în Republica Moldova și la granița belarus-ucraineană.

Într-o reacție, Ucraina a îndemnat Republica Moldova să nu asculte „niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării”. Consilierul Biroului prezidențial ucrainean Mihail Podoleak a menționat că Rusia folosește „permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări”. Potrivit lui Podoleak, unica țară care poate desfășura acțiuni provocatoare în Moldova „și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: