Facebook/Igor Dodon

Dodon critică consultările inițiate de Maia Sandu cu societatea civilă și o compară cu Plahotniuc: „Ce s-a schimbat?”

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) a criticat faptul că șefa statului a inițiat consultări cu reprezentanții societății civile, pentru a găsi o soluție la criza politică. În cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 5 martie, Igor Dodon a comparat-o pe Maia Sandu cu fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Eu cred că este un „know-how” (experiență nouă, n.red.) pentru Republica Moldova și nu doar, când soluția de ieșire din criză se caută nu de actorii politici, dar de societatea civilă, de ONG-uri. Îmi amintesc că, acum ceva timp, când Plahotniuc voia să promoveze o idee năstrușnică, făcea consultări cu societatea civilă loială. Ce s-a schimbat? Vedem același lucru – cei care sunt loiali instituției prezidențiale sunt invitați la discuții, dar ce competențe au ei?”, a declarat Dodon și a precizat că „ieșirea din criza politică poate fi discutată doar de actorii politici și de instituții”.

Dodon a mai declarat că este gata să discute cu toți actorii politici, inclusiv cu președinta țării, în vederea găsirii unei soluții pentru ieșirea din criza politică.

Liderul PSRM a precizat că vede trei scenarii pentru depășirea blocajului: 1. dialogul dintre președinte și partide, care s-ar putea finaliza sau cu numirea unui guvern sau cu alegeri parlamentare anticipate; 2. guvern interimar încă doi ani și alegeri parlamentare ordinare peste doi ani; 3. modificarea Constituției pentru găsirea unei soluții juridice.

 

***

Amintim că președinta Maia Sandu a declarat, săptămâna trecută, că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare, pe motiv că acestea își schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Totodată, aceasta a precizat că nu va desemna candidatul susținut de o „majoritate parlamentară coruptă” și că este gata să meargă la referendum pentru ca cetățenii să dea o notă acțiunilor sale.

Șefa statului a explicat că așteaptă data de 23 martie, când se împlinesc  trei luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit șefului statului, dacă timp de trei  luni de la demisia Guvernului, nu este învestit un alt Executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curții Constituționale.

Pe 4 martie, Maia Sandu a desfășurat o rundă de consultări cu mai mulți formatori de opinie, dar și cu specialiști în drept constituțional despre soluțiile optime ce ar putea să conducă la deblocarea situației și la declanșarea alegerilor anticipate.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Trump amenință Rusia cu sancțiuni, dacă nu ajunge la un acord de pace în 50 de zile. Reacția UE

Statele Unite vor impune tarife secundare de până la 100% împotriva Rusiei și a partenerilor săi comerciali dacă, în termen de 50 de zile, nu va fi încheiat un acord de pace în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele american Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 14 iulie la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte. În reacție, UE a declarat că termenul este „prea lung”.

„Sunt profund dezamăgit de Vladimir Putin. Mă așteptam ca acest conflict să fie încheiat deja de două luni. Avem conversații plăcute, dar după ele urmează atacuri cu rachete. Când se repetă de trei-patru ori, îți dai seama că aceste discuții nu mai au sens”, a declarat Trump, citat de The Moscow Times.

Liderul de la Casa Albă a explicat că sancțiunile de 100% pot fi aplicate fără aprobarea Congresului, dar a adăugat că susține inițiativa senatorului Lindsey Graham privind tarife și mai mari, de 500%, împotriva Moscovei — deși speră să nu fie nevoie de asemenea măsuri extreme.

În același timp, Trump a anunțat o nouă etapă de sprijin militar pentru Ucraina. Potrivit lui, Statele Unite și NATO au convenit ca 17 sisteme de apărare antiaeriană Patriot să fie livrate Kievului din stocurile aliaților europeni, urmând ca acestea să fie înlocuite ulterior cu echipamente noi. Primele livrări ar urma să aibă loc în următoarele zile.

Pe fundalul acestor declarații, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a criticat termenul de 50 de zile anunțat de Trump, considerându-l prea lung în condițiile în care „în fiecare zi sunt uciși civili nevinovați în Ucraina”. Totuși, oficialul UE a salutat tonul mai ferm adoptat recent de președintele american față de Kremlin: „Este un semnal pozitiv”, a punctat Kallas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: