Dodon: „Dacă continuă plecările din PD, cel mai probabil ajungem la alegeri parlamentare anticipate”
Full Article 3 minutes read

Dodon: „Dacă continuă plecările din PD, cel mai probabil ajungem la alegeri parlamentare anticipate”

Șeful statului, Igor Dodon, a enumerat câteva scenarii posibile în contextul în care mai mulți deputați părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, astăzi, 8 mai.

x

„Pe mine mai puțin trebuie să mă intereseze ce se întâmplă în interiorul Partidului Democrat. Ei trebuie să decidă ce doresc mai departe. Noi le-am oferit posibilitatea să fie membrii ai coaliției de guvernare. Nu vor avea un număr de mandate suficiente pentru a merge împreună și a susține guvernul, atunci evident că nu va fi majoritate parlamentară și va fi sau guvern minoritar sau se va vota un alt guvern prin demisia acestuia. Pot să vă spun la sigur că Partidul Socialiștilor este consolidat. Ai noștri 37 sunt împreună”, a declarat Dodon.

De asemenea, șeful statului a enumerat două scenarii posibile. Potrivit lui Dodon, scenariul nr.1 presupune că „sunt suficienți deputați pentru a susține majoritatea parlamentară PSRM-PD și o majoritatea stabilă pentru susținerea guvernului Chicu”.

Scenariul nr. 2: „Pleacă din PD atâți deputați că coborâm sub 51 de mandate. În acest caz sunt două, trei opțiuni”, a spus Dodon.

„Prima opțiune. Continuă un guvern minoritar. Nu este majoritate parlamentară și guvernul când vine cu un proiect de lege în parlament se discută cu fiecare fracțiune. O astfel de situați noi am avut-o până în luna martie curent”, a explicat șeful statului.

A doua opțiune presupune că „51, 52, 53 deputați din alte partide iau decizia să dea vot de neîncredere guvernului. În acest caz se începe o perioadă de instabilitate, care poate să ducă la numirea unui nou guvern sau la alegeri parlamentare anticipate”.

Totodată, Dodon a subliniat faptul că „dacă continuă plecările din PD, cel mai probabil ajungem la alegeri parlamentare anticipate sau partidele de dreapta, Maia Sandu, trebuie să se așeze la masa de discuții cu Șor, Candu și cu cei care pleacă din PD”.

Mai mult, dacă Maia Sandu ar recurge la acest gest, Dodon consideră că „alegerile prezidențiale le câștigăm din primul tur”. De asemenea, „Maia Sandu are opțiunea, dacă mai pleacă deputați, să declanșăm alegeri parlamentare anticipate. Aceasta ar fi unica soluție corectă. La anticipate vor trece două partide mari: socialiștii și Maia Sandu. Restul vor face politică din afara parlamentului”, a mai declarat Dodon.

Precizăm că astăzi, 8 mai, patru deputați au părăsit rândurile Partidului Democrat. Este vorba despre Oleg Sîrbu, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc și Elena Bacalu. Prin urmare, fracțiunea parlamentară a PDM a rămas cu 17 deputați.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: