Fostul președinte Igor Dodon rămâne în continuare în arest la domiciliu. Magistrații Curții de Apel au respins recursul procurorilor de a-l plasa în Penitenciarul nr. 13, dar și pe cel al avocaților, care cereau eliberarea lui Dodon sub control judiciar.
După ședința de judecată, Dodon a declarat nevinovat, iar cazul este politic. De asemenea, el spune că nu are încredere în procurorii care se ocupă de cazul lui. Dodon a mai spus că procurorul Iarmaliuc ar fi lipsit de experiență. El a menționat că pentru a deveni procuror este nevoie de 4 ani de experiență, iar experiența lui Iarmaliuk este de 3 ani.
„Niciunul dintre procurorii mai experimentați nu a vrut să se ocupe de acest caz”, a spus Dodon.
El a avertizat că va exista „justiție televizată” în cazul lui și a spus că procurorii i-au interzis să-și vadă mama.
„Eu sunt conștient că urmează o perioadă destul de lungă de justiție televizată, inclusiv vor fi organizate falsuri și scurgeri de probe din dosar, cu foto și video din arhiva familiei, pentru show-uri publice, filmări cu drona asupra casei mele și a rudelor, presiuni psihologice asupra apropiaților. Toate acestea cu scopul de a denigra imaginea mea și pentru ca guvernarea să-și poată motiva în mod artificial persecuția politică împotriva mea”, a declarat Dodon.
Decizia a fost luată de către judecătorul Ghenadie Morozan, după ce solicitarea procurorilor privind recuzarea magistratului a fost respinsă (acuzarea a argumentat că fratele lui Morozan este căsătorit cu sora lui Vladimir Plahotniuc, iar fostul lider al PDM are statut în învinuit în același dosar în care este vizat Dodon).
Pe 24 mai curent, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul «despre sacoșă» este vizat nu doar Dodon, ci și intermediarii.
Totodată, în timpul perchezițiilor în casa lui Dodon, a fost depistată o sumă mare de bani, obiecte de lux și o recipisă pentru suma de 25 mii de euro. Perchezițiile au durat 12 ore.
Procurorii au cerut pe 25 mai arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile a ex-președintelui Igor Dodon. Ulterior, instanța a decis plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Dosarul penal al lui Dodon este gestionat de câțiva procurori. Unii dintre aceștia au ajuns deja în vizorul presei. S-a constatat că procurorul Petru Iarmaliuc, care la 24 mai a efectuat perchezițiile în locuința lui Dodon, a candidat pentru funcția de deputat pe lista unui partid politic.
Igor Dodon este primul președinte al Republicii Moldova reținut pentru 72 de ore.
Acesta neagă toate acuzațiile care i se aduc și spune că sunt făcute la comanda președintei Maia Sandu. Șefa statului a respins aceste declarații. Pe de altă parte ministrul Justiției Sergiu Livinenco a menționat că acesta este un „dosar juridic și nu politic”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.