27 august Ziua Independenței
Максим Андреев, NewsMaker

Dodon, despre dosarul profesorilor turci: „Instituția prezidențială nu a fost implicată în acele fărădelegi”

Președintele Igor Dodon susține că dosarul în care este vizat fostul șef al SIS Vasile Botnari a demonstrat că instituția prezidențială nu a fost implicată în decizia de expulzare a profesorilor turci, anul trecut. Șeful statului este de părere că responsabilitatea aparține parlamentului și guvernului de atunci. 

„S-a confirmat ce am spus în 2018 că președintele statului și instituția prezidențială nu a fost implicată în acele fărădelegi, fapt confirmat de către deputații din blocul ACUM în august-septembrie anul trecut, când au fost făcute investigațiile parlamentare”, a declarat Igor Dodon în cadrul ediției din 11 septembrie a platformei online „Președintele răspunde”.

Șeful statului dă vina pe guvernul și parlamentul din acea perioadă.

„Eu consider că a fost o greșeală din partea guvernului, parlamentului, celor care controlau puterea atunci. Despre faptul că decizia este secretă: probabil acolo sunt niște detalii care țin de secrete de stat sau de securitatea statului. În ceea ce ține de întoarcerea prejudiciului: eu cred că este un lucru bun că banii s-au întors la buget. Dacă trebuia mai sever sau nu? Nu președintele trebuie să se expună, dar instanțele de judecată”, a completat Dodon.

Igor Dodon a subliniat că nu se va implica în actul justiției și a lăudat acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo.

„Nu mă implic și nu am de gând să mă implic în justiție. Timpurile lui Plahotniuc s-au dus și nu vor reveni. Procurorul general nu ascultă de indicațiile politicienilor și îi mulțumesc pentru asta”, a precizat Dodon.

NM l-a întrebat pe șeful statului dacă crede că s-a făcut dreptate în dosarul celor 7 profesori turci care au fost expulzați din Republica Moldova, însă Igor Dodon nu a răspuns.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: