Dodon îl contrazice pe procurorul de caz și spune că are dreptul să discute cu presa: „Asistăm la manipulări grosolane și falsuri”
Full Article 4 minutes read

Dodon îl contrazice pe procurorul de caz și spune că are dreptul să discute cu presa: „Asistăm la manipulări grosolane și falsuri”

Ping Pong între fostul președinte al țării Igor Dodon și procurorul de caz Petru Iarmaliuc. Dodon îl contrazice pe omul legii și declară că are dreptul să discute cu presa și cu orice alte persoane, din arest la domiciliu. Fostul președinte îl acuză pe Iarmaliuc de „manipulare” și „fals” și spune că va publica luni decizia Curții de Apel (CA), care îi va susține poziția. Contactat de NM, Petru Iarmaliuc nu a răspuns mesajelor noastre. Cu o reacție a venit, însă, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, care a declarat că instituția va veni cu o poziție oficială după ce CA va face publică, pe 1 august, decizia.

„Se pare că asistam din nou la manipulări grosolane și falsuri din partea procurorilor. Magistrații Curții de Apel au declarat, după deliberări de mai mult de 2 ore, că mențin arestul meu la domiciliu în aceleași condiții, fără interzicerea de a comunica cu presa și cu orice persoane, cu excepția persoanelor vizate în dosar. Luni ne va fi prezentat dispozitivul (decizia) judecății, pe care îl vom face public și vom veni cu comentarii suplimentare despre presiunile ilegale și jocurile politice ale procurorilor”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram.

Declarațiile lui Dodon vin în contextul în care, pe 29 iulie, magistrații CA au decis că fostul șef de stat va rămâne în arest la domiciliu. După ședință, procurorul de caz Petru Iarmaliuc a declarat că judecătorii au admis parțial solicitarea acuzării, iar cea a apărării a respins-o în totalitate.

„Învinuitul Igor Dodon, are interdicția de a ieși din domiciliu, de a comunica cu alte persoane decât cu membrii familiei sale sau mama lui. Nu poate să comunice cu nimeni, în afară de persoanele cu care locuiește în casă și mama sa”, a spus procurorul de caz Petru Iarmaliuc.

Contactat de NM pentru a comenta acuzațiile aduse de fostul președinte, Petru Iarmaliuc nu a răspuns mesajelor noastre. Totuși, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale a declarat pentru NM că instituția va examina decizia CA, după ce va fi publicată pe 1 august. „Luni va fi eliberata decizia CA și vom analiza toate condițiile”, a declarat Marina Cherpec pentru NM.

Menționăm că procurorii au solicitat instanței să-i interzică lui Dodon să primească jurnaliști de acasă. Se întâmplă după ce, recent, Igor Dodon a oferit interviuri din arest la domiciliu. Unul dintre interviuri, acordat pentru postul rusesc de televiziune Rossia 24, a ajuns în atenția autorităților. Deputatul PAS Radu Marian a declarat că interviurile lui Dodon pentru presă sunt „o problemă” și a făcut apel la Serviciul de Informații și Securitate să investigheze jurnalista Rossia 24 care i-a luat interviu lui Dodon, numind-o „propagandistă”.

***

Igor Dodon se află, în prezent, în arest la domiciliu. Fostul președinte figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarele deschise pe numele său drept „politice”. Potrivit lui, acuzațiile au fost înaintate „la comandă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: