Parlamentul Republicii Moldova

Dodon: „Încă un candidat la funcția de prim-ministru primește 0 voturi”

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a venit cu o primă reacție după ce speakerul parlamentului Zinaida Grecianîi a constatat lipsă de cvorum și premierul desemnat Igor Grosu nu a putut să-și prezinte echipa și programul de guvernare.

„Astăzi, în parlament, am văzut încă un caz în cei 30 de ani de independență (al doilea în acest an) când un candidat la funcția de prim-ministru primește zero voturi, la fel cum acum circa o lună în urmă a primit candidatul Gavrilița (ambii susținători apropiați și conducători ai partidului președintelui Maia Sandu. Deputații nici măcar nu au vrut să asculte programul guvernului Grosu și au boicotat ședința parlamentului”, a scris Dodon pe Telegram.

Liderul PSRM a dat vina pe președinta țării pentru situația creată.

„Toate acestea se întâmplă din vina președintelui Maia Sandu, care din aroganță nu vrea să se așeze la masa de negocieri și să găsească o ieșire din această criză complicată politică și constituțională. După cum înțelegem, Maia Sandu intenționează să ceară Curții Constituționale dreptul la dizolvarea parlamentului și asta în pofida normelor constituționale și a recomandărilor Comisiei de la Veneția despre faptul că nu poate fi dizolvat parlamentului în care există o majoritate gata să voteze pentru învestirea unui noi guvern”, a mai spus socialistul.

***

Ședința plenară a parlamentului a fost suspendată timp de o oră, după ce mai multe fracțiuni au părăsit sala de ședințe, iar speakerul Zinaida Grecianîi a constatat lipsă de covrum. Premierul desemnat Igor Grosu nu putut să-și prezinte echipa și programul de guvernare.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: