Dodon își face griji pentru judecători și procurori. Propune un proiect de lege pentru protecție suplimentară din partea statului
Full Article 2 minutes read

Dodon își face griji pentru judecători și procurori. Propune un proiect de lege pentru protecție suplimentară din partea statului

Președintele Igor Dodon a anunțat că va propune o inițiativă legislativă, pentru ca judecătorii și procurorii implicați în procesul de investigare a dosarelor de interes național să beneficieze de protecție suplimentară de stat. Într-o postare publicată pe 16 iunie, acesta a menționat că a primit semnale despre presiunile și intimidările la care sunt supuși magistrații.

„În ultima perioadă am primit diverse semnale de la organele competente ale statului precum că asupra factorilor de decizie implicați în investigarea și examinarea dosarelor de interes public și național, cum ar fi cele legate de furtul miliardului, concesionarea aeroportului și altele, sunt tendințe de presiuni și intimidări. Or, asemenea forme de amenințări le pot pune în pericol viața și integritatea nu doar a persoanelor implicate (judecători, procurori, etc.) în procesul de investigare, dar și ale membrilor familiilor lor”, a scris Dodon.

Șeful statului a amintit că această categorie de funcționari se află sub protecția statului, iar în caz de atentare la viața şi sănătatea acestora, amenințarea lor sub orice formă, se va face uz de toate instrumentele oferite de lege pentru a le asigura paza, atât lor, cât și a familiilor acestora.

Igor Dodon a mai scris că el consideră judicioasă inițiativa Guvernului privind specializarea instanțelor judecătorești sau a completelor de judecată pe domeniul anticorupție și examinării dosarelor de rezonanță. Potrivit președintelui țării, aceasta va facilita procesul de combatere a fenomenului corupției.

Amintim că, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 12 iunie, Igor Dodon a spus că a primit mesaje de la mai mulți judecători, care cer să le fie asigurată paza, pentru că ar primi amenințări. De asemenea, el a declarat că Vladimir Plahotniuc ar telefona direct magistrații și ar încerca să îi influențeze în deciziile pe care urmează să le ia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: