Dodon, de ziua independenței Belarusului: „Îi doresc sincer lui Alexander Grigorievici noi realizări impresionante”
Full Article 2 minutes read

Dodon, de ziua independenței Belarusului: „Îi doresc sincer lui Alexander Grigorievici noi realizări impresionante”

Dodon a accentuat că Moldova și Belarus „sunt legate de prietenie puternică și cooperare reciproc avantajoasă în multe domenii”, exprimându-și speranța că aceste legături „vor deveni și mai puternice de-a lungul anilor”.

Aduc sincere felicitări lui Alexander Grigorievici Lukașenko și tuturor prietenoșilor bieloruși de Ziua Independenței (…) Îi doresc sincer lui Alexander Grigorievici noi realizări impresionante în folosul țării și al cetățenilor, și prosperitate tuturor bielorușilor”, se arată în mesajul lui Dodon.

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte guverne occidentale nu-l recunosc pe Lukașenko drept președinte legitim al Belarusului, opoziția spunând că alegerile din 2020 au fost fraudate.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat pe 2 iulie, în timpul unui discurs ținut cu ocazia Zilei Independenței Belarusului, o tentativă a Ucrainei de a ataca Belarus și a amenințat că va începe operațiuni militare „de represalii”.

Suntem provocați. Trebuie să vă raportez: în urmă cu trei zile, poate puțin mai mult, de pe teritoriul Ucrainei au încercat să lovească instalațiile militare aflate pe teritoriul Belarusului. Ne vom lupta doar într-un caz – dacă treci ultimul metru al pământului nostru și ne invadezi pământul. Dacă ne ucizi oamenii, vom răspunde”, a spus Lukașenko.

Pe 25 iunie, Lukașenka s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. În timpul întâlnirii, Putin i-a promis că va transfera sistemele de rachete Iskander-M în Belarus în lunile următoare, precum și că va moderniza Su-25 pentru Belarus la fabricile rusești și va începe instruirea echipajului de zbor.

În urmă cu trei săptămâni, Belarus a început antrenamentul pentru a trece de la timp de pace la timp de război. La acestea participă toate categoriile de cadre militare și organele militare de comandă și control, scrie Novayagazeta.

Armata ucraineană nu a comentat deocamdată acuzațiile, notează Reuters.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: