Dodon: Rețeaua de licee „Orizont” ar fi fost vândută unor investitori din România
Full Article 2 minutes read

Dodon: Rețeaua de licee „Orizont” ar fi fost vândută unor investitori din România

Rețeaua de licee private „Orizont” ar fi fost vândută unei companii din România. Declarația a fost făcută astăzi, 14 ianuarie, de către președintele Igor Dodon, care a precizat că statul nu se va implica în „soarta” instituțiilor. Mai mult, șeful statului susține că nu are nicio implicare în procesul de expulzare al profesorilor turci, iar declarația de mulțumire a preșdintelui Erdogan ar fi fost adresată guvernului din momentul respectiv. 

„Din câte cunosc eu, aceste instituții de învățământ din Republica Moldova ar fi fost vândute de către foștii proprietari unei companii din România. Statul nu are nicio implicare, guvernul nu poate să se implice în acest proces și nu se va implica”, a declarat Dodon.

Cu referire la mesajul președintelui Turciei, care a mulțumit, în cadrul întâlnirii cu Igor Dodon, pentru extrădarea profesorilor turci, în toamna anului 2018, Igor Dodon susține că declarația nu îi era adresată lui.

„Președintele Erdogan a mulțumit guvernării de la Chișinău. Guvernarea de la Chișinău este cea care a asigurat acest proces și noi știm cine e. Și știm că sunt anumite cauze în judecată ce se ocupă de acest proces, au constatat că nu a fost tocmai calea cea mai legală. Eu confirm încă o dată că nu am avut nicio implicare”, a mai spus șeful statului.

Amintim că, în septembrie 2018, șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, pe motiv că ar fi avut legături cu o grupare extremistă.

În data de 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a stabilit că celor șapte persoane li s-a încălcat dreptul la libertate, siguranță și la viața privată. Totodată, Republica Moldova  a fost obligată să plătească reclamanților daune în valoare de 25 de mii de euro.

În luna decembrie, în cadrul unei vizite a delegației Republicii Moldova, în frunte cu președintele Igor Dodon, în Turcia, liderul de la Ankara a mulțumit autorităților din țara noastră pentru „colaborare în lupta împotriva organizației teroriste FETO”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: