Igor Dodon
Максим Андреев, NewsMaker

Dodon susține că diaspora a fost adusă în mod organizat la secțiile de votare: „Dacă noi vom arăta video și foto cum se aduc cu autobuzele?”

Președintele în exercițiu Igor Dodon susține că echipa sa deține probe foto și video care demonstrează că alegătorii din diaspora au fost aduși la secțiile de votare în mod organizat. În cadrul ediției din 3 noiembrie a emisiunii „Acces Direct” de la NTV Moldova, pretendentul la cel de-al doilea mandat de șef al statului a acuzat partenerii externi, inclusiv unele ambasade, de „standarde duble” în ceea ce privește votul din diaspora și votul alegătorilor din Transnistria.

Candidatul independent la funcția de președinte, susținut de Partidul Socialiștilor (PSRM), susține că echipa sa deține fotografii și înregistrări video care ar demonstra că alegătorii din unele țări din Uniunea Europeană ar fi fost aduși la secțiile de votare cu autobuzele.

„Mă deranjează și poziția unor parteneri externi, inclusiv a unor ambasade care au făcut declarații că, uite, recunosc la mod general, dar sunt întrebări cum că ar fi fost cumpărat votul, în special din Transnsnistria. În baza unor declarații false din partea unor concurenți electorali și nu au observat blocarea drumurilor. Și asta înseamnă abordare dublă. Ceea ce fac ONG-iștii care sunt finanțați din extern și ceea ce fac patronii lor care îi finanțează din extern. Dar dacă noi vom arăta video și foto cum se aduc cu autobuzele la vot în Germania, Italia, ș.a.m.d., organizat, care va fi poziția lor? Nouă pur și simplu nu ne este convenabil acum să le arătăm, după turul I, dar dacă o să le arătăm? Și o să le arătăm cum masiv se aduc oameni la vot în țările membre UE. În Transnistria nu au fost aduși cu autobuzele, a venit fiecare cu mașina sa. Oare de la 100 de kilometri diaspora a venit pur și simplu așa, pe pandemie să voteze nu știu unde? Haideți să vedem unde sunt duble standarde”, a declarat Igor Dodon.

***

Amintm că, pe 2 noiembrie, guvernul Marii Britanii a publicat o declarație prin intermediul misiunii diplomatice de la Chișinău, prin care menționează că „au existat numeroase afirmații credibile privind încălcarea procedurilor legale, inclusiv „plata alegătorilor – în special a cetățenilor moldoveni rezidenți în regiunea transnistreană a țării”.

Și observatorii OSCE s-au referit la acest aspect în raportul de monitorizare a desfășurării alegerilor prezidențiale: „În numărul limitat de secții de votare vizitate, procesul de votare a fost în general calm, bine organizat și transparent. Cu toate acestea, îngrijorările legate de presupusa cumpărare a voturilor și transportul alegătorilor au cauzat tensiuni și blocaje rutiere, interferând cu libertatea de mișcare a alegătorilor și cu accesul acestora la secțiile de votare”.

În timpul scrutinului din 1 noiembrie, deputatul PAS Igor Grosu a blocat cu mașina personală accesul spre secțiile de votare din Varnița, pe motiv că alegătorii erau aduși organizat cu autocarele. Politicianul susține că alegătorii erau plătiți cu 450 de lei pentru un vot.

În urma scrutinului din 1 noiembrie, candidata PAS la alegerile prezidențiale Maia Sandu s-a clasat pe primul loc, cu un scor de 36,16% dintre voturile alegătorilor. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, care a luptat pentru al doilea mandat în funcția de șef al statului, a obținut cu circa 3% mai puțin – 32,6% dintre voturi. Cei doi se vor confrunta în turul II de scrutin, care se va desfășura peste două săptămâni.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: