Nadejda Coptu / NewsMaker

Dodon, ținut departe de presă? Cum explică Inspectoratul General de Carabinieri restricțiile impuse la Judecătorie

Inspectoratul General de Carabinieri al MAI susține că accesul jurnaliștilor în clădirea Judecătoriei, unde este examinat demersul privind plasarea lui Igor Dodon și a cumnatului acestuia în arest preventiv, nu este restricționat. Asta cu toate că reprezentanții presei au fost ținuți în holul instituției mai bine de patru ore. Pentru a merge la toaletă, reporterilor li s-a cerut să își lase la intrare lucrurile personale.

După trei ore petrecute departe de sala de judecată unde se examina demersul procurorilor privind arestul lui Igor Dodon, NM a solicitat un comentariu din partea Inspectoratului General de Carabinieri. Șeful serviciului de presă, Alexandru Bejan, a declarat că oamenii legii au format cordoane „pentru a asigura siguranța deplasărilor de serviciu a personalului, a participanților la proces și persoanelor care le însoțesc”.

Toate măsurile suplimentare ce sunt impuse pentru asigurarea securității sunt organizate la solicitarea administrației Judecătoriei în conformitate cu protocoalele de securitate stabilite”, a menționat acesta.

De asemenea, oficialul a precizat că, din informațiile pe care le deține, accesul jurnaliștilor în clădirea judecătoriei nu a fost restricționat.

Din câte cunoaștem, accesul în incinta sediului judecătoriei pentru reprezentanții mass nu a fost interzis”, a conchis acesta.

De precizat că, în afară de carabinierii care blochează deplasarea jurnaliștilor, în sediul de la Ciocana a Judecătoriei Chișinău se află paza instituției. Grupul este condus de un bărbat în tricou negru, care s-a prezentat drept „șeful pazei Judecătoriei Chișinău”. Unuia dintre jurnaliști, care a solicitat insistent să fie lăsat să treacă, bărbatul i-a spus: „Te voi include în lista neagră și nu vei mai putea avea acces nici la o ședință de judecată”.

Activiștii pentru drepturile omului și experții din domeniul libertății presei consideră că aceste acțiuni încalcă drepturile jurnaliștilor.

***

Pe 24 mai curent, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul „despre sacoșă” este vizat nu doar Dodon, ci și persoane intermediare. Totodată, în timpul perchezițiilor în casa lui Dodon, a fost depistată o sumă mare de bani, obiecte de lux și o recipisă pentru suma de 25 mii de euro. Perchezițiile au durat 12 ore.

Procurorii au cerut pe 25 mai arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile a ex-președintelui Igor Dodon.

Dosarul penal al lui Dodon este gestionat de câțiva procurori. Unii dintre aceștia au ajuns deja în vizorul presei. S-a constatat că procurorul Petru Iarmaliuc, care la 24 mai a efectuat perchezițiile în locuința lui Dodon, a candidat pentru funcția de deputat pe lista unui partid politic.

Igor Dodon este primul președinte al Republicii Moldova reținut pentru 72 de ore.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Protest cu bani la Judecătoria Ciocana, în susținerea Evgheniei Guțul. IGP: „Vom sancționa aceste practici ilegale”

Poliția anunță că a documentat oferirea de bani participanților la protestul organizat pe 9 iulie în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în sprijinul guvernatoarei UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul. Manifestația a avut loc în ziua în care instanța urma să examineze cererea avocaților de eliberare a acesteia din arest la domiciliu.

Canalele de Telegram afiliate fugarului Ilan Șor, inclusiv al deputatei Marina Tauber, membră a echipei acestuia, au publicat astăzi imagini video și foto cu mulțimea adunată în fața Judecătoriei Chișinău pentru „a o susține” pe bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul.

La câteva ore după manifestație, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că a documentat acțiuni ilegale de oferire a mijloacelor financiare participanților la protest.

„Acest fapt denaturează esența unei întruniri publice și reduce credibilitatea mesajului civic. (…) Poliția respectă dreptul cetățenilor la întruniri  și  încurajează exprimarea liberă a viziunilor în condițiile legii Nr.  26/2008,  însă condamnă ferm orice tentativă de denaturare a acestui drept prin oferire de  mijloace financiare sau manipulare organizată”, anunță IGP.

Instituția precizează că „va acționa cu fermitate pentru prevenirea și sancționarea acestor practici ilegale”.

Potrivit Poliției, începând cu luna iunie curent, pretinderea, acceptarea sau primirea de mijloace financiare pentru participarea la proteste – fie în nume propriu, fie pentru o altă persoană – constituie contravenție și se sancționează cu amendă de până la 7.500 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: