Lituania: panglica Sf. Gheorghe și semnul „Z” ar putea fi incluse în lista simbolurilor comuniste și naziste
Full Article 2 minutes read

Lituania: panglica Sf. Gheorghe și semnul „Z” ar putea fi incluse în lista simbolurilor comuniste și naziste

Doi deputați din Lituania au înregistrat un proiect de modificare a Codului Administrativ, care va permite includerea așa numitei „panglici a Sf. Gheorghe” și a literei „Z”, semn al invaziei Ucrainei de către Federația Rusă, în lista simbolurilor comuniste și naziste, informează Delfi.lt.

Potrivit proiectului de lege, răspândirea sau utilizarea acestor simboluri în cadrul adunărilor și a altor manifestații de amploare sau a altor demonstrații va fi pedepsită cu amenzi de la 300 la 500 de euro. Autorii inițiativei susțin că, în contextul războiului Rusiei din Ucraina, panglica Sf. Gheorghe și simbolul „Z” au devenit nu doar semne ale propagandei, ci și ale agresiunii.

Nu pentru prima oară discutăm despre interzicerea panglicii Sf.Gheorghe, care a devenit un instrument de propagandă, a cincea coloană în Lituania, armă de propagandă, de diseminare a urii între oameni, simbol al agresiunii și violenței, care nu are nicio legătură cu memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. Simbolul Z a devenit simbol al invaziei Rusiei în Ucraina, este utilizat pentru intimidări. În prezent, cei care îl utilizează se aleg doar cu o avertizare. Adoptarea legii va aduce sancțiuni mai dure”, a argumentat deputatul Linas Jonauskas.

Potrivit legislației actuale, în Lituania este interzisă răspândirea și utilizarea în timpul adunărilor cu un număr mare de participanți a steagurilor, uniformelor și simbolurilor naziste sau sovietice.

Citiți și Ce înseamnă „Z”, simbolul militar misterios de pe tancurile rusești și de pe costumele unor sportivi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: