Domnica Manole, eliberată în 2017 din funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). Republica Moldova este obligată, astfel, să-i achite magistratei de la Curtea Constituțională aproape 10 mii euro – 4.500 euro cu titlu de prejudiciu moral și 5 mii euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Hotărârea CtEDO a fost pronunțată pe 18 iulie în unanimitate, anunță Asociația „Juriștii pentru drepturile omului”.
Potrivit sursei citate, magistrații CtEDO au constatat, în unanimitate, violarea Articolului 10, libertatea de exprimare, aplicat în raport cu Domnica Manole. Cauza vizează eliberarea Domnicăi Manole din funcția de judecător la Curtea de Apel pentru comunicarea presei a motivelor opiniei sale disidente.
Curtea a specificat în decizia sa că obligația de discreție impunea de a nu a face publice motivele deciziei până la comunicarea acestor motive publicului. Totuși, ea reitera că garanțiile procedurale și natura și severitatea sancțiunii aplicate sunt criteriile ce trebuie examinate la evaluarea proporționalității ingerinței la exercitarea libertății de exprimare garantate de Articolul 10 din Convenție.
În ceea ce privește garanțiile procedurale, Curtea a exprimat rezerve privind alegerea făcută de CSM în ceea ce privește procedurile administrative inițiate în cazul lui Manole. CtEDO a notat, de asemenea, că Curtea Supremă nu a examinat argumentul recurentului privind omisiunea de a respecta Legea 947 din 1996 cu privire la CSM. Această lege reglementa, în contextul eventualei sancțiuni administrative pentru încălcarea interdicției pentru răspândirea informației, procedura disciplinară care incorpora garanții procedurale.
În ceea ce privește sancțiunea aplicată, Curtea a observat că eliberarea reclamantului a fost unica sancțiune care putea fi aplicată în perioada de referință. CtEDO precizează în decizia sa că autoritățile naționale au aplicat standardele relevante ce derivă din jurisprundența Curții privind Articolul 10 din Convenție, dar că, chiar și așa, sancțiunea impusă Domnicăi Manole „nu pare să fie necesară într-o societate democratică”.
„CtEDO – demiterea Domnicăi Manole din funcția de judecător a fost nejustificată și contrară libertății de exprimare”, a declarat Vladislav Gribincea, avocatul Domnicăi Manole.
Amintim că Domnica Manole a fost eliberată din funcția judecătoare la Curtea de Apel în 2017, printr-un ordin semnat atunci de președintele țării la acea vreme Igor Dodon. Se întâmpla după ce, în baza avizelor SIS, CSM a declarat-o pe Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. Atunci magistrata a apreciat această decizie ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. Manole mai declara că hotărârea CSM are și scopul de a intimida, totodată, alți judecători care ar putea proceda așa cum a procedat ea atunci când nu s-a lăsat influențată de factorul administrativ.
Reamintim în acest context că în anul 2016, fiind judecător la Curtea de Apel, a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care a fost interzisă organizarea unui referendum ce ținea de modificarea Constituției și revenirea la alegerea președintelui Republicii Moldova prin vot direct. Ca urmare, Manole a fost demisă din postul de judecător, pe numele său fiind pornit un dosar penal. În anul 2019, Domnica Manole a fost achitată după ce procurorii au renunțat la acuzații. Recent, Curtea de Apel Chișinău i-a dat câștig de cauză magistratei. Astfel, statul i-ar putea achita prejudicii morale în valoare de aproape 800 mii lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!