„Afacerile” transportatorilor privați din Republica Moldova, care prestează servicii pentru pasagerii din Aeroportul Iași, au intrat în atenția presei române. Portalul BZI a publicat pe 8 iulie un reportaj despre situația creată. Jurnaliștii români au ajuns la concluzia că șoferii microbuzelor din Republica Moldova au pus stăpânire pe Aeroportul Internațional Iași, deși nu au permisiunea să presteze servicii. În plus, ei ar profita de cele 7 minute, când staționarea este gratuită, iar când acestea expiră ies cu microbuzul din parcare și mai intră o dată. Astfel, nu achită taxe. Pe lângă aceasta, transportatorii ar fi agresivi cu pasagerii. Conducerea Aeroportului ar fi găsit o soluție și a anunțat că în două săptămâni se va „ocupa” de transportatori.
Pe 8 iulie, bzi.ro a scris că „transportatorii ilegali din Republica Moldova au pus stăpânire pe Aeroportul Internațional Iași” și că „deși nu au voie să presteze servicii de transport, aceștia își desfășoară activitatea fără piedici în parcarea aerogării”. Sursa a menționat că, pe lângă faptul că desfășoară o activitate ilegală, transportatorii „sunt foarte agresivi cu pasagerii”.
„Se folosesc de aeroportul nostru, fac bani de pe urma asta. (…) Au ajuns stăpâni aici! Ba mai sunt și necivilizați, și obraznici. După accent își dau seama care e de-al lor și-l iau pe sus să-l bage în microbuz”, a spus un pasager de pe aeroportul din Iași.
Presa din România a adăugat că șoferii microbuzelor „devin agresivi și când personalul aeroportului încearcă să ia atitudine și să îi mute din zona parcării kiss&ride, unde staționarea gratuită este de maxim 7 minute”.
„Am fost martor în luna martie, un lucrător al aeroportului ruga chiar respectuos pe unul din șoferii moldoveni să-și mute microbuzul și să-l parcheze în parcare. Ăsta, iritat, a început să îi răspundă paznicului în limba rusă, a început să țipe, să îl înjure. Eu trebuia să urc în acel microbuz, am rămas șocat, nu m-am mai urcat, l-am lăsat păgubaș”, a comunicat, pentru sursa citată, un cetățean din Republica Moldova care a refuzat cursa.
Surse din cadrul aerogării ieșene au declarat pentru publicația română că doar „poliția Aeroportului Internațional Iași mai poate tempera agresivitatea șoferilor din Republica Moldova”: „Moldovenii stau cuminți doar când poliția de la aeroport este în zonă. E puțin personal la ei, nu fac față să aibă oameni, să stea cineva non-stop în parcare. Poliția le dă amenzi, dar degeaba le dă, că oricum nu le plătesc”.
Presa română a adăugat că „transportatorii ilegali de la Aeroportul Internațional Iași au găsit o variantă în care să nu aibă nicio pierdere”. Șoferii microbuzelor „profită de cele 7 minute gratuite, din zona kiss&ride, iar când acestea expiră, ies cu microbuzul din parcare și mai intră o dată”. Astfel, a menționat sursa, tarifele percepute de aerogara ieșeană nu sunt achitate.
„Nu plătesc parcarea, au găsit manevră și la asta. Fac cerculețe, se plimbă cu microbuzele, stau câte 7 minute în partea de kiss&ride, unde primele 7 minute sunt gratis, după iar ies, iar intră și tot așa. Nu plătesc nici măcar parcarea. Doar în cazuri extreme, când e foarte aglomerat și nu pot să se miște prea mult, parchează în parcare și plătesc pe oră, dar asta se întâmplă mai rar. Fac bani mulți pe spatele aeroportului. Un pasager plătește între 20 și 25 de euro pe cursă, moldovenii fac curse dus-întors, câștigă și câte 2.000 de euro pe zi. Oricum firmele de transport care au licențe îi încurajează, sunt mână în mână”, a spus un taximetrist care ar cunoaște situația.
Unul dintre taximetriști, care staționează în zonă, a povestit reporterilor că o fată ar fi fost agresată de șoferii moldoveni.
„Chiar acum câteva luni, o fată din Republica Moldova a cerut ajutorul celor din interior să scape de conaționali. Fata a spus angajaților de la aeroport că a fost odată într-o cursă cu ei și numai ea știe cum a scăpat, că au început șoferii să se dea la ea, să o agreseze. Era săraca fată toată panicată”, a spus un șofer de taxi.
Potrivit sursei, conducerea Aeroportului a găsit o soluție, dar nu promite că va da și rezultate.
„Ne vom ocupa de ei de săptămâna viitoare sau în două săptămâni, dar deocamdată nu vă pot da detalii. Orice se întâmplă în parcarea aeroportului este treaba poliției, ceea ce am făcut eu până la urmă și am reușit să facem a fost să îi scoatem din terminal. Am angajat oameni suplimentar la securitate pentru asta, ca să ne asigurăm că nu mai stau în terminal și împreună cu echipele de pază facem eforturi să îi ținem să nu intre în terminal și poliția face eforturi și, din câte știu, au dat zeci de amenzi și au luat foarte multe plăcuțe de înmatriculare, certificate de înmatriculare”, a menționat directorul Aeroportului Internațional Iași Romeo Vatră. El a mai spus că este luată în calcul realizarea unei miniautogări în zonă, tot ca demers pentru descurajarea transportatorilor ilegali.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!