„Domnul Lungu nu este procuror ca să dea indicații”. Poliția raportează provocări și forme de atac hibrid la securitatea națională
Full Article 4 minutes read

„Domnul Lungu nu este procuror ca să dea indicații”. Poliția raportează provocări și forme de atac hibrid la securitatea națională

Astăzi s-a întâmplat o continuare a unor forme de atac hibrid la securitatea națională a Moldovei, au declarat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) pentru NewsMaker. Se întâmplă după ce poliția a fost sesizată că o clădire din centrul Chișinăului ar fi minată. Alerta ar fi fost înregistrată la sediul Partidului Șansă. Liderul partidului a raportat că „toți cei care încearcă să iasă din clădire sunt înregistrați” și că s-ar fi „folosit forța împotriva mai multor persoane”. Într-o declarație, IGP a spus că în timpul activității la fața locului a forțelor de ordine „persoanele prezente au manifestat acțiuni de nesubordonare, provocare și agresiune în adresa organelor de drept, fapt ce a impus o implicare mai complexă a Poliției”. 

Purtătoarea de cuvânt a IGP Diana Fetco a declarat că „Poliția Națională mereu a comunicat că atacurile hibride, inclusiv alertele cu bombă parvin din partea Federației Ruse”.

Astăzi s-a întâmplat o continuare a unor forme de atac hibrid la securitatea națională a Republicii Moldova, prin crearea unor aspecte de victimizare, inclusiv din partea exponenților respectivei grupări criminale. Menționăm că ceea ce s-a întâmplat la respectivul sediu nu este decât o formă de a atrage atenția, iar pe lângă toate versiunile examinate de organele de drept se interferează și versiunea provocării de astăzi, efectuată din interiorul acestui partid politic”, a menționat Fetco pentru NewsMaker.

Reprezentanta Inspectoratului a spus că „în timpul prezenței forțelor de ordine care își desfășurau activitatea, persoanele prezente au manifestat acțiuni huliganice de nesubordonare, provocare și agresiune în adresa organelor de drept, fapt ce a impus o implicare mai complexă a Poliției”.

Accentuăm faptul că dacă reprezentanții acestui partid nu au nimic de ascuns și nu sunt parte a acestor alerte, indicat ar fi să colaboreze cu organele de drept, inclusiv la demascarea persoanelor care stau în spatele acestor acțiuni. Or, dl Lungu nu este procuror ca să dea indicații de procedură penală polițiștilor. Punctăm că Poliția va acționa mereu în limitele cadrului legal, dar nu în baza declarațiilor politice ale cuiva”, a conchis reprezentanta instituției.

Menționăm că pe 3 noiembrie, la ora 11:35, polițiștii au fost sesizați precum că o clădire de pe str. Armeneasca este minată. Apelul fiind făcut de către un bărbat. „Toate persoanele au fost evacuate, zona încercuită conform procedurii”, au menționat oamenii legii.

La scurt timp liderul „Șansă” Alexei Lungu, apropiat fugarului Ilan Șor, a scris pe rețelele de socializare că „toți cei care încearcă să iasă din clădire sunt înregistrați”.

Nu arată deloc ca o preocupare pentru oameni. În schimb, au folosit forța împotriva mai multor persoane, au acționat cu nerușinare și fără menajamente. Din păcate, un astfel de comportament din partea ofițerilor noștri de ordine a devenit deja o normă. Nimic nu ne mai surprinde. Aceștia au mereu o atitudine aparte față de partidul ” Șansă” – dușmănoasă și inumană”, a conchis Lungu.

***

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu. Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.

Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: