Dorin Damir rămâne în arest preventiv. Judecătoria Chișinău a respins cererea avocaților
Full Article 2 minutes read

Dorin Damir rămâne în arest preventiv. Judecătoria Chișinău a respins cererea avocaților

Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a respins cererea apărării, prin care a fost solicitată revocarea sau înlocuirea măsurii sub formă de arest preventiv în privința președintelui Asociației FEA. Hotărârea a fost pronunțată în după amiaza zilei de marți, 21 septembrie. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur.

Prin urmare, învinuitul Dorin damir se află în continuare în arest preventiv, iar investigațiile procurorilor PCCOCS pe dosar continuă.

Amintim că Dorin Damir a fost reținut pe 5 iulie 2021, în aceeași zi cu șeful IP Bălți Vladimir Cojocaru și cu un inspector al Poliției de Frontieră, al cărui nume nu a fost făcut public.

Potrivit procurorilor, în 2017, Cojocaru, care conducea în acea perioadă Direcția nr.5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al Poliției i-ar fi făcut rost lui Damir (un apropiat de-al ex-președintelui PDM Vladimir Plahotniuc) o legitimație în calitate de ofițer superior, care lucrează sub acoperire. De asemenea, lui Damir i-a fost dat pseudonimul HOLRIO. Pentru a acoperi infracțiunea, Cojocaru a secretizat documentele respective.

De asemenea, potrivit acuzării, deși Damir nu avea permisiune de acces la secrete de stat, Cojocaru și subalternii săi i-au arătat documente secrete și au dezvăluit anumite informații confidențiale despre activitatea lor.

În 2018, Damir a obținut documente noi cu numele Dumitru Busuioc, sub pretextul că ar desfășura o investigație sub acoperire. Potrivit procurorilor, Damir a utilizat actele de identitate în scopuri personale. Astfel, în iunie 2018, acesta a zburat la Kiev, deși acțiunile sale nu ar fi avut nicio legătură cu presupusa sa activitate în cadrul poliției.

Pe 7 iulie, Judecătoria Ciocana a dispus plasarea lui Dorin Damir și a altor doi figuranți în arest preventiv. Pe 1 august, în același dosar a fost plasat în arest Alexandru Pînzari, care în acea perioadă deținea funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției. Potrivit procurorului de caz, Pînzari a avut „un rol-cheie” în acest dosar. Pe 25 august, prin decizia magistraților, Pînzari a fost plasat în arest la domiciliu. Acesta se declară nevinovat și califică acuzațiile drept răfuială politică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: