Dorin Recean, mesaj în memoria victimelor Holocaustului: „Să construim un viitor în care prevenim orice act de genocid”
Full Article 2 minutes read

Dorin Recean, mesaj în memoria victimelor Holocaustului: „Să construim un viitor în care prevenim orice act de genocid”

Prim-ministrul Dorin Recean a publicat un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, care este marcată pe 27 ianuarie. În mesajul său, șeful Guvernului de la Chișinău a făcut apel la construirea unui viitor în care să fie prevenită orice act de genocid și formă de discriminare și ură.

În această săptămână, comemorăm cu respect și durere victimele Holocaustului, un capitol întunecat din istoria umanității, în care peste 6 milioane de copii, femei, bărbați și vârstnici evrei, romi și alte naționalități au plătit cu viața pentru ororile unui regim nazist. Memoria acestor suferințe ne reamintește de responsabilitatea noastră de a construi un viitor la baza căruia trebuie să stea pacea și înțelegerea. Astăzi, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, îndemn pe fiecare, împreună, să promovăm doar acele valori care ne unesc și ne întăresc ca societate. Să nu uităm niciodată lecțiile dureroase ale istoriei și să construim un viitor în care prevenim orice act de genocid și orice formă de discriminare și ură – un viitor bazat pe respect reciproc și diversitate”, a menționat premierul pe Facebook.

Precizăm că ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârșitul Holocaustului, în care 6 milioane de evrei au fost uciși de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Printre victime, majoritatea din Europa, au fost și 1,5 milioane de copii.

***

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.

Pe 22 ianuarie a fost dat startul Săptămânii Memoriei, timp în care în țară sunt organizate evenimente pentru comemorarea victimelor Holocaustului (Detalii – AICI și AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: