Dosarul delapidării CFM. În anchetă vor fi implicați experți din domeniul financiar
Full Article 3 minutes read

Dosarul delapidării CFM. În anchetă vor fi implicați experți din domeniul financiar

Un nou impuls în investigarea dosarului penal de la Calea Ferată din Moldova (CFM). În anchetă vor fi implicați specialiști din cadrul anumitor instituții abilitate în domeniul financiar, inclusiv Inspecția Financiară și Serviciului Fiscal de Stat. Informația a fost confirmată, pe 13 decembrie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Procurorii PCCOCS continuă investigațiile privind delapidarea patrimoniului întreprinderii de stat, de către un grup criminal organizat, prin abuz de serviciu, la Calea Ferată. Potrivit PCCOCS, la insistența procurorilor, pentru consolidarea forțelor tuturor actorilor implicați, inclusiv la nivel de Guvern, a avut loc o ședință în cadrul Corpului de Control al Prim-ministrului.

„Urmare a acesteia, în scopul stabilirii cauzelor și condițiilor care au determinat comiterea acestor infracțiuni, a fost dispusă acordarea asistenței la investigarea dosarului de către specialiști din cadrul anumitor instituții abilitate în domeniul financiar, inclusiv Inspecția Financiară și Serviciului Fiscal de Stat”, se arată în comunicat.

Potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat cifrează 250 milioane lei, iar potrivit directorului general al CFM, Oleg Tofilat, suma ar putea depăși 1,2 miliarde lei. Procurorii PCCOCS investighează perioada activității întreprinderii cuprinsă între anii 2015-2019, iar în cadrul dosarului penal unor figuranți le-a fost atribuit statutul de învinuit.

***

Amintim că situația de la CFM rămâne complicată. În vara anului 2021, când Oleg Tofilat a preluat conducerea întreprinderii, unii angajați ai CFM nu-și primiseră salariile de 6 luni. Pe 10 mai, peste 200 de angajați au anunțat grevă. Cursele Ungheni – Bălți și Bălți – Ocnița au fost sistate timp de o zi. Cifra datoriilor întreprinderii, enunțată inclusiv în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, era de 837 de milioane de lei, dintre care 164 de milioane sunt restanțele la salarii.

Pe 7 octombrie, BERD şi Republica Moldova au semnat un acord de împrumut, în valoare de 23,5 milioane de euro, pentru a permite operatorului feroviar de stat Calea Ferată din Moldova să continue modernizarea infrastructurii.

În decembrie 2021, înainte de relansarea cursei Chișinău-București, directorul CFM Oleg Tofilat a declarat că situația financiară actuală permite achitarea până la sfarșit de an salariile pentru luna noiembrie si restanțele pe luna februarie.

„În curând vom calcula și ajutorul material pe anii 2020 și 2021, care va fi achitat integral, îndata cum ne lămurim cu restanțele salariale”, a menționat Tofilat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: