Дарья Слободчикова/NewsMaker

Dosarul „Hotelul Național” din nou pe masa judecătorilor. Tofilat a contestat decizia Procuraturii Anticorupție

Vicepreședintele Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat, a contestat în instanța de judecată decizia Procuraturii Anticorupție prin care nu a fost inițiat dosar penal în cazul „Hotelul Național”.  Prima ședință de judecată va avea loc la pe 28 august, ora 14:00, și va fi condusă de judecătorul Serghei Papuha.

UPDATE 15:00 Ședința de judecată a fost amânată de două ori în câteva ore.

Sergiu Tofilat a invocat trei argumente, care au stat la baza contestației. În primul rând, vicepreședintele Partidului Schimbării a invocat pretinsa infracțiune de delapidare a averii străine.

„Funcționarii Primăriei Chișinău au înfăptuit tentativa de acaparare a terenului de 1,2 ha din preajma hotelului şi restaurantului. O parte din teren aparține municipiului, alta aparține la APP. Mai exact, în septembrie 2020 CSJ a anulat decizia CMC prin care terenul a fost transmis ilegal în arendă companiei lui Andronachi. Funcționarii primăriei au ignorat hotărârea CSJ şi au continuat eliberarea documentelor ca să ajute grupul Andronachi să acapareze terenul”, scrie Tofilat.

O altă pretinsă infracțiune, potrivit autorului, ar fi „distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor”.

„Primăria a emis ilegal autorizația de demolare a hotelului. Contractul de privatizare prevede că hotelul urmează a fi întors la APP dacă firma „Alfa Engineering” nu-și onorează obligațiile de investiție. Demolarea hotelului este ilegală, APP ar fi fost prejudiciat cu peste 2 milioane de dolari”, argumentează Tofilat.

Totodată, Sergiu Tofilat spune că procurorii consideră că nu există prejudiciu.

„Acest lucru este un fals. Prejudiciați sunt APP (costul terenului acaparat ilegal și costul hotelului în cazul demolării) și municipiul Chişinău (costul terenului liber de construcții). Procurorul Plevan nu s-a adresat acestor părți să-i atragă în proces și să le confere statut de părți vătămate”, a adăugat Tofilat.

***

Hotelul „Național” a fost privatizat pentru a doua oară în anul 2006, firma câștigătoare a concursului investițional fiind întreprinderea cu capital străin „Alfa-Engineering”, care s-a obligat să facă investiții în valoare de 33 milioane de dolari pentru reconstrucția hotelului și să-l transforme într-un hotel de cinci stele. Reconstrucția urma să fie finisată doi ani mai târziu, însă nu a mai fost realizată.

În august 2020, proprietarul clădirii a primit autorizația de demolare a edificiului, iar în martie 2021 a fost propusă demolarea edificiului în detrimentul construcției unui complexul multifuncțional. Pe 20 mai 2022 a început să fie construit un gard în jurul Hotelului, în spațiul public apărând informații potrivit cărora clădirea ar urma să fie demolată. Mai târziu, primarul Ion Ceban a retras, totuși, companiei Moldova-Tur, care deține hotelul, autorizația de demolare acordată în vara anului 2021, din cauza „încălcărilor depistate la fața locului”.

Șeful Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, consideră că dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru tot sectorul justiției. Oficialul declară că cauza ar fi tratată superficial de Procuratura Anticorupție (PA) și procuratura Generală (PG) și își cheamă colegii la conlucrare. Potrivit lui, cauza penală trebuie revizuită cu celeritate și dusă până la capăt.

Sergiu Tofilat a fost de-acord „întru totul” cu Iulian Rusu. Potrivit lui Tofilat, procurorii PA ar trebui să fie sancționați pentru aceste abuzuri. La rândul său, șefa PA Veronica Dragalin că toate acuzațiile sunt o acțiune de „denigrare nefondată”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Gala Absolvenților UTM 2025: maib susține și premiază generația viitorului

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut unul dintre cele mai importante evenimente academice, Gala Absolvenților UTM 2025. Evenimentul, desfășurat la Arena Chișinău, a adunat aproape 2 mii de tineri absolvenți, profesori, părinți și invitați speciali, pentru a celebra o nouă generație de ingineri și specialiști gata să contribuie activ la dezvoltarea Moldovei.

Sprijinul acordat de maib reconfirmă angajamentul băncii față de educație, inovație și parteneriate sustenabile care apropie mediul academic de realitățile și cerințele pieței muncii.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Credem în tineri, în potențialul lor și în rolul esențial pe care îl joacă educația în transformarea viitorului Republicii Moldova. Gala Absolvenților UTM nu este doar o festivitate, este o investiție în oameni, visuri mari și progres. Ne bucurăm să fim parte din acest moment de referință pentru viitorii specialiști ai țării.”

În cadrul galei, maib a oferit cinci burse unice, fiecare în valoare de 15.000 de lei, acordate studentelor UTM din domeniile IT și STEM, care au demonstrat excelență academică și implicare activă în activități extracurriculare și de voluntariat. Prin cea de-a doua ediție a programului „You drive IT”, maib susține egalitatea de șanse și încurajează performanța feminină în domeniile tehnice. 

Parteneriatul dintre maib și Universitatea Tehnică a Moldovei este unul strategic, construit pe valori comune precum excelența, inovația și formarea profesională de calitate. De-a lungul anilor, această colaborare se manifestă prin proiecte educaționale, stagii de practică, burse pentru studenți și susținerea evenimentelor care încurajează performanța și spiritul antreprenorial.

Viorel Bostan, rector UTM: „Este un eveniment despre absolvenți, despre reușite, visuri și pași siguri către viitor. Îi privesc cu mândrie și încredere, pentru că știu că sunt generația care va construi o Moldovă mai inteligentă, mai curajoasă, mai vizionară.”

Gala Absolvenților UTM 2025 a oferit o platformă valoroasă de recunoaștere a eforturilor tinerilor, dar și de apropiere între mediul academic și cel economic. Maib continuă să investească în inițiative care contribuie la dezvoltarea viitorilor specialiști și la construirea unei economii bazate pe cunoaștere și inovație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: