Dosarul „Hotelul Național” din nou pe masa judecătorilor. Tofilat a contestat decizia Procuraturii Anticorupție
Full Article 3 minutes read

Dosarul „Hotelul Național” din nou pe masa judecătorilor. Tofilat a contestat decizia Procuraturii Anticorupție

Vicepreședintele Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat, a contestat în instanța de judecată decizia Procuraturii Anticorupție prin care nu a fost inițiat dosar penal în cazul „Hotelul Național”.  Prima ședință de judecată va avea loc la pe 28 august, ora 14:00, și va fi condusă de judecătorul Serghei Papuha.

UPDATE 15:00 Ședința de judecată a fost amânată de două ori în câteva ore.

Sergiu Tofilat a invocat trei argumente, care au stat la baza contestației. În primul rând, vicepreședintele Partidului Schimbării a invocat pretinsa infracțiune de delapidare a averii străine.

„Funcționarii Primăriei Chișinău au înfăptuit tentativa de acaparare a terenului de 1,2 ha din preajma hotelului şi restaurantului. O parte din teren aparține municipiului, alta aparține la APP. Mai exact, în septembrie 2020 CSJ a anulat decizia CMC prin care terenul a fost transmis ilegal în arendă companiei lui Andronachi. Funcționarii primăriei au ignorat hotărârea CSJ şi au continuat eliberarea documentelor ca să ajute grupul Andronachi să acapareze terenul”, scrie Tofilat.

O altă pretinsă infracțiune, potrivit autorului, ar fi „distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor”.

„Primăria a emis ilegal autorizația de demolare a hotelului. Contractul de privatizare prevede că hotelul urmează a fi întors la APP dacă firma „Alfa Engineering” nu-și onorează obligațiile de investiție. Demolarea hotelului este ilegală, APP ar fi fost prejudiciat cu peste 2 milioane de dolari”, argumentează Tofilat.

Totodată, Sergiu Tofilat spune că procurorii consideră că nu există prejudiciu.

„Acest lucru este un fals. Prejudiciați sunt APP (costul terenului acaparat ilegal și costul hotelului în cazul demolării) și municipiul Chişinău (costul terenului liber de construcții). Procurorul Plevan nu s-a adresat acestor părți să-i atragă în proces și să le confere statut de părți vătămate”, a adăugat Tofilat.

***

Hotelul „Național” a fost privatizat pentru a doua oară în anul 2006, firma câștigătoare a concursului investițional fiind întreprinderea cu capital străin „Alfa-Engineering”, care s-a obligat să facă investiții în valoare de 33 milioane de dolari pentru reconstrucția hotelului și să-l transforme într-un hotel de cinci stele. Reconstrucția urma să fie finisată doi ani mai târziu, însă nu a mai fost realizată.

În august 2020, proprietarul clădirii a primit autorizația de demolare a edificiului, iar în martie 2021 a fost propusă demolarea edificiului în detrimentul construcției unui complexul multifuncțional. Pe 20 mai 2022 a început să fie construit un gard în jurul Hotelului, în spațiul public apărând informații potrivit cărora clădirea ar urma să fie demolată. Mai târziu, primarul Ion Ceban a retras, totuși, companiei Moldova-Tur, care deține hotelul, autorizația de demolare acordată în vara anului 2021, din cauza „încălcărilor depistate la fața locului”.

Șeful Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, consideră că dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru tot sectorul justiției. Oficialul declară că cauza ar fi tratată superficial de Procuratura Anticorupție (PA) și procuratura Generală (PG) și își cheamă colegii la conlucrare. Potrivit lui, cauza penală trebuie revizuită cu celeritate și dusă până la capăt.

Sergiu Tofilat a fost de-acord „întru totul” cu Iulian Rusu. Potrivit lui Tofilat, procurorii PA ar trebui să fie sancționați pentru aceste abuzuri. La rândul său, șefa PA Veronica Dragalin că toate acuzațiile sunt o acțiune de „denigrare nefondată”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: