Marina Tauber, lipsită de imunitate parlamentară pentru a 9-a oară. Câți deputați au votat „pentru”
Full Article 4 minutes read

Marina Tauber, lipsită de imunitate parlamentară pentru a 9-a oară. Câți deputați au votat „pentru”

Deputata independentă Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor, a fost lipsită de imunitatea parlamentară pentru a noua oară, în legătură cu statutul de învinuit într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției. În cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 14 martie, 57 de deputați PAS au votat un proiect de lege care prevede acest lucru. Marina Tauber a calificat cauza penală drept „presiune politică”. 

Încă un procuror a cerut ridicarea imunității lui Tauber

În debutul ședinței din 14 martie, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că procurorul general interimar Ion Munteanu a înregistrat o cerere privind ridicarea imunității deputatului Marina Tauber. Pe parcursul zilei, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități s-a întrunit în ședință, în cadrul căreia au elaborat proiectul de lege privind ridicarea imunității. Ulterior, acesta a fost introdus pe ordinea de zi. 

În continuare, Ion Munteanu s-a prezentat în plenul legislativului, unde a prezentat motivarea cererii de ridicare a imunității.

Șeful Procuraturii Generale (PG) a declarat că, pe 30 octombrie 2023, a pornit o cauză penală privind imixtiune în înfăptuirea justiției pe numele Marinei Tauber. 

Munteanu a explicat că, pe 12 aprilie 2023, la Curtea de Apel Chișinău a avut loc ședința de judecată din dosarul „Frauda bancară” în care Ilan Șor a fost învinuit și, mai târziu condamnat la 15 ani de pușcărie. În timpul ședinței, după ce magistrații au respins cererea avocaților inculpatului privind reluarea cercetării judecătorești și de recuzare a completului de judecată, Marina Tauber a intrat în sală și a rostit „mesaje ofensatoare și jignitoare” la adresa oamenilor legii. Potrivit lui, deputata a scandat „Jos judecători corupți”și „Jos procurori”. Procurorul general interimar a spus că Tauber a amenințat magistrații cu blocarea procesului de judecată prin invocarea faptului că afară așteptau 3 000 de susținători ai Partidului „ȘOR” care vor periclita desfășura desfășurarea ședinței de judecată. 

În acest context, Ion Munteanu a solicitat aleșilor poporului să aprobe ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber.

„Este presiune politică”

Înainte de vot, Tauber, care participa la ședință, a ținut un discurs la tribuna centrală a legislativului. Deputata a sugerat că dosarul penal care a fost pornit este unul „politic”

Vreau să vă spun, stimați colegi, și din opoziție, și de la guvernare, că noi într-adevăr vom intra în istorie, nu doar a țării noastre, dar a globului pământesc, pentru așa un dosar de râs și de plâns. Eu nu știu dacă voi v-ați sfătuit sau ați auzit opiniile experților din domeniul justiției, care, apropo, nu sunt prietenii sau susținătorii noștri. Toată lumea aplaudă această cauză pentru că este într-adevăr un sfârșit și pentru Procuratura Generală – sper că nu o să mai un dosar penal pentru că-mi expun părerea – și pentru partidul de guvernare, care susține acțiunile acestei Procuraturi Generale. Eu nu am văzut să vină un procuror general cu atâta agresivitate și deodată cu atâtea acțiuni în adresa deputaților la care le este ridicată imunitatea. Se vede că aveți ceva personal împotriva dl Șor și a noastră. Nu o să veniți niciodată aici să ridicați alte imunități, este clar, chiar dacă alți colegi din PAS vor încălca legea. Este presiune politică”, a declarat ea.

Ulterior, deputații au trecut la procedura de vot a proiectului privind ridicarea imunității. Inițiativa a fost adoptată cu votul a 57 de deputați PAS. 8 parlamentari au votat contra proiectului de lege, iar alți 17 – s-au abținut.

***

Precizăm că nu este pentru prima dată când deputatei Marina Tauber i se ridică imunitatea parlamentară. Totuși, pentru fiecare cauză penală, este nevoie de un nou proces de ridicare a imunității pentru a putea trimite dosarul în instanța de judecată. Prima dată, deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019. Pe parcursul anului 2022, ea a fost lipsită de imunitate de patru ori, iar în 2023 – de trei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: