Două formațiuni politice cer demisia ministrului de Interne și șefului Poliției de Frontieră după atacul armat de la Aeroport
Full Article 5 minutes read

Două formațiuni politice cer demisia ministrului de Interne și șefului Poliției de Frontieră după atacul armat de la Aeroport

Partidul Social Democrat European (PSDE) și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cer demisia șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi și ministrul de Interne Ana Revenco, după atacul armat de la Aeroport care s-a soldat cu 2 morți. Formațiunile consideră că în sistemul de securitate există breșe.

În seara de 30 iunie, PSDE a publicat un comunicat în care și-a expus poziția cu privire la atacul de la Aeroport.

„Atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău demonstrează că există breșe grave în sistemul nostru de securitate, iar acest incident tragic nu poate trece fără urmări. Din păcate, actul terorist de astăzi ne-a costat viața a doi cetățeni, prin urmare, se cer măsuri dure și categorice, pentru a nu admite în viitor astfel de tragedii”, se arată în comunicat.

În acest context, formațiunea a cerut demisia lui Rosian Vasiloi.

„Partidul Social Democrat European consideră că principalul responsabil de producerea acestei incident dramatic este șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, care trebuie să-și asume consecințele acestui caz tragic și să-și dea imediat demisia. În condițiile în care nu este în stare să asigure viața și securitatea subordonaților săi, nu mai are dreptul moral să-i reprezinte și să-i conducă. Mai mult decât atât, măsura respectivă se impune și pentru a avea garanția că acest caz va fi investigat cu maximă seriozitate imparțialitate, iar persoanele care au dat dovadă de neglijență să fie pedepsite conform legii”, se mai arată în text.

Ulterior, în dimineața zilei de 1 iulie, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a susținut un briefing de presă în care s-a expus pe marginea atacului.

„Suntem aproape de doi ani de zile de când Republica Moldova se află într-un regim de situație excepțională, regim care a fost menționat cu scopuri doar politice. Și observăm și de nenumărate ori am expus acest lucră, că nu se întreperind măsurile cuvenite, prevăzute de către legislația în vigoare. Este lege cu privire la situația excepțională, sunt planuri, sunt strategii, care obligă conducătorii organelor de drept să întreprindă măsurile cuvenite ca să nu se permită ca infractorii, teroriștii să intre în Republica Moldova și să fie uciși”, a declarat Victor Catan, membru CUB și genera-l maior de Poliție.

Iar președintele CUB Ion Munteanu a sugerat că insituțiile de forță ale statului ar fi slabe și nu ar fi capabile să asigure securitatea cetățenilor.

În aceste condiții când un singur atac s-a soldat cu două decese și colapsarea întregului sistem de securitate, ne întrebăm ce s-ar întâmpla în condițiile în care un grup organizat ar face același itinerar și ar încerca să preia controlul asupra Aeroportului. În ce măsură capacitățile existente în instituțiile de forță – SIS, Ministerul de Interne, Poliția de Frontieră, alte servicii – pot să ajute pentru ca cetățenii să se simtă în siguranță. Deși avem stare excepțională, CSE se ocupă în acest moment doar pentru eludarea sistemului de achiziții publice și nici de cum nu răspunde la funcția sa de bază – să creeze reziliență, să creeze capacități de apărare contra atacurilor. (…) În Aeroport, ca și în alte instituții, pe trasee rutiere și alte puncte strategice nu se întreprind măsurile necesare, prevăzute de legislația în vigoare, planuri speciale de combatere a terorismului pentru ca cetățenii Republicii Moldova să se găsească în siguranță”, a spus el.

În acest context, Ion Muntean a cerut, printre altele, demisia lui Rosian Vasiloi și a Anei Revenco.

„Noi Coliția pentru Unitate și Bunăstare considerăm că este momentul în care trebuie să aibă loc ceva. Pentru început, noi cerem demisia șefilor de la Poliția de Frontieră și de la Ministerul Afacerilor Interne după atâta neprofesionalism și eșecuri. Noi cerem adaptarea procesului de formare profesională a angajaților din Ministerul de Interne – IGPF, SIS – după standardele noilor amenințări de securitate. Investigarea minuțioasă a acestui caz dramatic în care 2 cetățeni ai Republicii Moldova sunt uciși cu sânge rece”, a menționat acesta.

Totodată, liderul CUB a declarat că atacul de la Aeroport a arătat necesitatea unui parteneriat strategic de securitate cu România și SUA.

„Această situație excepțională, nu am avut asemenea precedente până în acest moment, ne aduc la ideea că Republica Moldova nu se va descurca fără un parteneriat strategic cu România și America pentru că tot ce vedem seamănă a sat Potyomkin, un sat cu fisuri grave de securitate și unul care doar crează iluzia unei securități. CUB promovează și pledează pentru un parteneriat strategic de securitate cu România și Statele Unite ale Americii”, a spus acesta.

***

Amintim că Rustam Ashurov, cetățean al Tadjikistanului, a tras focuri de armă la Aeroprtul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație FULGER. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Munteanu și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți. O altă persoană – pasager – a fost rănită.

Vezi cronologia evenimentelor AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: