old.ombudsman.md

Două școli-internat din Ceadîr-Lunga și Hîncești urmează să fie lichidate: ce se întâmplă cu bunurile și personalul lor

Guvernul se pregătește să lichideze două școli-internat din Ceadîr-Lunga și Hîncești. Conform unui proiect aflat pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern, una dintre instituții și-a încetat activitatea încă din ianuarie 2024, iar cealaltă nu mai are elevi din anul școlar 2022-2023. Bunurile celor două instituții vor fi redistribuite către alte instituții de învățământ și autorități locale, iar personalul va fi disponibilizat. Pentru întreținerea acestor școli în 2025 au fost alocați peste 2 milioane de lei, iar banii nefolosiți vor fi redirecționați către instituțiile care vor prelua bunurile școlii de tip internat din Ceadîr-Lunga.

La ședința Guvernului din 11 iunie, miniștrii urmează că hotărască dizolvarea prin lichidare a două instituții publice: Școala de tip internat pentru copii rămași fără ocrotire părintească din Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, și Școala-Internat auxiliară din Hîncești. Conform proiectului, Ministerul Educației va institui comisiile de lichidare, care vor asigura procesul.

În același timp, Guvernul va hotărî transmiterea, cu titlu gratuit, din gestiunea școlii de tip internat din Ceadîr-Lunga în gestiunea Instituției Publice Școala Profesională din Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, a opt construcții. Acestea vor fi utilizate pentru instruirea elevilor la programele „Bucătar-Chelner” și „Bucătar-Cofetar” și pentru cazarea elevilor. O altă construcție, gestionată de școala de tip internat din Ceadîr-Lunga, va fi transmisă în gestiunea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică. Încă o construcție, aflată în proprietatea statului și gestionată de școala de tip internat din Ceadîr-Lunga, va fi transmisă în proprietatea municipiului Ceadîr-Lunga, „pentru a fi folosită prioritar în scopuri educaționale”. Guvernul va hotărî și transmiterea, din proprietatea statului în proprietatea raionului Hîncești, a unui teren, precum și a opt construcții care erau gestionate de școala-internat auxiliară din Hîncești.

Ministerul Educației va institui o comisie de transmitere a bunurilor și va asigura transmiterea acestora în termen de 30 de zile. 

NewsMaker by Mihaela Conovali

Conform proiectului, școala de tip internat din Ceadîr-Lunga și-a sistat activitatea în luna ianuarie 2024. Ultimii 12 copii au fost repartizați în patru familii de asistență parentală profesionistă și reintegrați în familia biologică. „În prezent, conform schemei de încadrare a personalului, care include 8 unități, sunt angajate 6 persoane. Salariații școlii urmează să fie preavizați, în conformitate cu Codul muncii, și vor beneficia de indemnizațiile prevăzute de legislația în vigoare”, se menționează în proiect.

Cu referire la școala-internat auxiliară din Hîncești, aceasta, începând cu anul de studii 2022-2023, nu a avut niciun copil. „În prezent, în Școala-Internat auxiliară din Hîncești activează 5 salariați: directorul interimar, contabilul, administratorul de patrimoniu, paznicul și îngrijitorul-măturător. Salariații școlii urmează să fie disponibilizați, în conformitate cu prevederile Codului muncii”, se comunică în proiect.

Conform proiectului, pentru întreținerea celor două instituții propuse spre lichidare, pentru anul 2025 au fost alocați 2.142,5 mii lei. După lichidare, banii nefolosiți vor fi redirecționați către instituțiile care vor prelua bunurile de la școala de tip internat din Ceadîr-Lunga. Acești bani vor fi folosiți în programele de învățământ profesional tehnic și servicii generale în educație.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: