Din 29 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să-și administreze doza booster de vaccin împotriva COVID-19. În prima zi de la introducerea dozei, 812 persoane eligibile s-au vaccinat. Despre aceasta a anunțat, în data de 30 noiembrie, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, care a reiterat despre respectarea deciziilor anunțate anterior în privința categoriilor de persoane care își administrează noua doză.
Secretarul declară că au apărut mai multe discuții cu privire la grupul persoanelor care în prezent sunt eligibile pentru a beneficia de doza booster.
„Cunoaștem că vaccinurile ne protejează de formele grave. Acesta este unul din considerentele de ce, la ora actuală, majoritatea țărilor, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății dar și Centrul European al Bolilor, nu recomandă administrarea dozei booster pentru populația generală, ci se limitează la un grup de persoane, care prezintă un risc mare de a dezvolta forme severe”, a declarat Nicolaescu.
De cealaltă parte, în data de 29 noiembrie, primarul capitalei, Ion Ceban, anunța că în municipiul Chișinău va fi permisă imunizarea contra COVID-19 cu doza III, booster, pentru toți doritorii și nu doar pentru anumite categorii vulnerabile, așa cum a decis Ministerul Sănătății. Secretarul de stat, în cadrul conferinței, a venit cu o reacție în acest sens.
„Să-și ia responsabilitatea primarul care a venit cu asemenea declarații. Noi, astăzi, nu avem careva recomandări pentru populația generală”, a declarat Nicolaescu.
Pe viitor, a adăugat secretarul, în cazul în care se va extinde atât programul de imunizare, cât și schemele cu dozele booster pentru alte categorii de populație generală se va reveni cu mesaje în acest sens. „Nu ne pronunțăm și nu excludem că la etapele următoare ne vom extinde, dar reieșim din situația care este validă la moment”, a conchis Nicolaescu.
În prezent, Ministerul Sănătății recomandă administrarea dozei booster anti-Covid următoarelor categorii de persoane:
– angajații din instituțiile medico-sanitare;
– personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată;
– adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani;
– persoanele cu vârsta 18-60 de ani, care prezintă comorbidități și un risc sporit de a dezvolta forme grave și de deces;
– angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice;
– lucrătorii din domeniul educație, personalul din cadrul serviciilor sociale.