Veronica Dragalin vrea ca Procuraturii Anticorupție (PA), la conducerea căreia se află, să i se permită efectuarea măsurilor speciale de investigație, cum ar fi interceptarea telefoanelor și înregistrarea persoanelor cu ajutorul camerelor sau microfoanelor. Potrivit șefei PA, la moment legea nu-i permite instituției să efectueze acest lucru, însă doar așa pot fi acumulate „suficiente probe pentru a atrage la răspundere pe cei care comit infracțiuni de corupție”.
Pe 1 august, la un an de mandat în fruntea Procuraturii Anticorupție, Dragalin a enumerat rezultatele instituției în acest timp. Totodată, ea a spus că a avut și provocări, „de multe tipuri”.
„Unele din ele sunt mai greu de soluționat, dar noi ca profesioniști în acest domeniu avem propuneri și soluții. Propunerile și soluțiile noastre nu țin doar de competența Procuraturii Anticorupție sau procuraturii în genere. Unele soluții necesită modificarea legii, noi știm cu toții că legea poate fi modificată doar deputații din Parlament. Noi am participat în ultimul an la foarte multe grupuri de lucru, am trimis zeci și zeci de avize pe proiecte de lege ca să ne dăm părerea ca profesioniști, procurori din sistemul din Republica Moldova, persoane care sunt principalii de a combate corupția prin aplicarea Codului penal și Codului de procedură penală”, a precizat Dragalin.
Ea a spus că „o mare problemă” pe care o are PA și cu care se confruntă „este scurgerea de informații pe dosare penale și faptul că nu este suficient de eficientă pe unele dosare de rezonanță mai complexe”.
„Din punctul nostru de vedere, soluția pentru aceste probleme, provocări, este fortificarea Procuraturii Anticorupție după modelul DNA din România, să ne permită legea să putem efectua măsuri speciale de investigații, cum ar fi – să avem o echipă de ofițeri care pot urmări o altă persoană, deci a face filaj, să avem tehnica necesară să putem intercepta telefoane, să putem pune camere sau microfoane la persoane, în oficiu sau în alături parte, să înregistrăm discuții. Din experiența noastră, doar așa măsuri speciale de investigație pot documenta acte de corupție, doar așa putem acumula suficiente probe pentru a atrage la răspundere pe cei care comit infracțiuni de corupție”, a menționat Dragalin.
Șefa PA a declarat că „la moment, legea nu permite Procuraturii Anticorupție, ofițerilor care sunt detașați la Procuratura Anticorupție, să efectueze aceste măsuri speciale de investigație cu forțele proprii”.
„Noi suntem obligați să apelăm la alte instituții să ne ajute în efectuarea acestor măsuri, de exemplu: CNA, SIS, Poliția. Legea a fost modificată și începând cu luna octombrie anul curent SIS nu va mai putea oferi suportul tehnic pentru a ne ajuta cu filaj, cu interceptări și alte lucruri. Este important și necesar să fie modificată legea, să ne permită nouă să efectuăm aceste măsuri”, a conchis Dragalin.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!