Drepturi de autor încălcate? Nemulțumiri după ce Kirkorov, Baskov și Mihailov au cântat în română „Inima mea e Moldova”
Full Article 3 minutes read

Drepturi de autor încălcate? Nemulțumiri după ce Kirkorov, Baskov și Mihailov au cântat în română „Inima mea e Moldova”

Cântăreții ruși Filip Kirkorov, Stas Mihailov și Nicolae Baskov au interpretat, în limba română, piesa „Inima mea e Moldova”, scrisă de regretații artiști din Republica Moldova Simion Ghimpu și Ion Aldea-Teodorovici. Interpretarea face parte dintr-un videoclip al Blocului „Victoria” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor – prin care este promovat votul „Nu” la referendumul constituțional din 20 octombrie. Anda Vahnovan, fiica lui Simion Ghimpu, a calificat clipul muzical drept un „truc electoral eșuat”. Ea a menționat că mama sa, care deține drepturile de autor asupra piesei „Inima mea e Moldova”, nu și-a dat acordul pentru utilizarea acesteia, urmând să inițieze o cauză în instanță. 

Pe 13 octombrie, în mediul online a apărut un clip muzical electoral dedicat referendumului constituțional cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Videoclipul, în spatele căruia se află Blocul „Victoria” – controlat de Șor, transmite un mesaj anti-UE.

Videoclipul începe cu imagini care prezintă Uniunea Europeană într-o lumină negativă. Sunt difuzate cadre, în nuanțe sumbre, cu oficiali străini, evenimente ale comunității LGBTQ+ și scene de conflict din țările blocului economic. Acestea sunt însoțite de mesajul „Birocrați străini, conflicte străine, probleme străine. Asta vă doriți? Avem nevoie de Moldova”.

Ulterior, este difuzată piesa „Inima mea e Moldova”, interpretată de cântăreții ruși Filip Kirkorov, Nicolae Baskov și Stas Mihailov în limba română. Cântecul este însoțit de imagini în nuanțe deschise cu scene exclusiv pașnice din țara noastră, cum ar fi: peisaje pitorești, familii fericite și evenimente cultural-artistice. În video apar inclusiv cei trei artiști ruși, care sunt prezentați cântând piesa. Doi dintre ei – Filip Kirkorov și Nicolae Baskov – sunt îmbrăcați în port tradițional.

Clipul se încheie cu imagini de la parcul de distracții OrheiLand, construit de Ilan Șor, și mesajul „Avem nevoie de Moldova independentă. Nu avem nevoie de UE. Votați NU!”.

„Încălcare flagrantă a drepturilor de autor”

Pe 14 octombrie, Anda Vahnovan, fiica unuia dintre artiștii care a semnat piesa „Inima mea e Moldova”, regretatul Simion Ghimpu, a anunțat că aceasta a fost utilizată ilegal.

Cu stupoare am aflat că piesa “Inima mea e Moldova” a fost utilizată ilegal și fără știința și acordul familiei Ghimpu. Semnată de tatăl meu Simion Ghimpu și Ion Aldea-Teodorovici clipul nou apărut în rețele la această piesă, la comanda politică a blocului Șorist „Pobeda” este un act de încălcare flagrantă a drepturilor de autor. Mama mea Veta Ghimpu Munteanu este deținătoarea drepturilor asupa textelor tatălui meu și va acționa în instanță această jalnică parodie cu Kirkorov, Baskov și Mihailov în roluri de bufoni în costume tradiționale. Să asociezi numele de mai sus cu numele Ghimpu și Teodorovici este cel puțin un truc electoral eșuat. O jignire la adresa autorilor”, a scris Anda Vahnovan pe Facebook.

***

Precizăm că aceasta nu este prima colaborare muzicală dintre Kirkorov, Mihailov și Bascov pentru o campanie electorală din Republica Moldova. În mai 2023, în ajunul turului II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, cei trei cântăreți, care au promovat-o pe candidata lui Șor, Evghenia Guțul, care ulterior a câștigat scrutinul, au lansat piesa „Родина моя” – o versiune în limba rusă a imnului autonomiei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: