Facebook/Doina Gherman

Drumul către UE: Grecia și România vor oferi expertiză Moldovei. Memorandumul semnat la nivel parlamentar

Grecia și România vor oferi expertiză Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. Se va întâmpla după ce pe 8 aprilie, la Atena, a fost semnat un Memorandum de înțelegere la nivel parlamentar. Potrivit Chișinăului, va fi creat un mecanism de schimb de informații, totodată vor fi identificate sectoarele cheie în care Republica Moldova necesită suport. 

Reprezentanții Parlamentului de la Chișinău au menționat că pe 8 aprilie, la Atena – la Reuniunea trilaterală a președinților comisiilor afaceri externe din Parlamentul Republicii Elene, al României și al Republicii Moldova a fost semnat un Memorandum de înțelegere.

Potrivit sursei, documentul va facilita crearea unui mecanism de schimb de informații și cooperarea în domenii de interes comun.

„Memorandumul va pune baza pentru implementarea mai multor programe europene de cooperare între parlamentele naționale în colaborare cu experți internaționali în cadrul cărora vor fi identificate sectoarele cheie în care Republica Moldova necesită suport așa încât vor fi create programe specifice acestor nevoi. În acest fel, procesul integrării europene și consolidarea capacităților administrative va beneficia de expertiza Greciei și României și va ajuta la realizarea cu succes a dezideratului strategic al Moldovei – integrarea europeană”, a menționat vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman.

De asemenea, la eveniment, delegația Parlamentului Republicii Moldova a avut o întrevedere cu prim-vicepreședintele Parlamentului elen și președintele Comisiei pentru Afaceri Europene Ioannis Plakiotakis. Urmare a întrevederii, Doina Gherman a precizat că în curând va fi inaugurată ambasada Greciei la Chișinău. Menționăm, Grecia a anunțat că intenționează să deschidă o ambasadă în Moldova în iulie 2023.

Din delegația Moldovei la Atena, pe lângă Doina Gherman, au făcut parte președinta Comisiei politică externă și integrare europeană Ina Coșeru și președinta Grupului de prietene cu Republica Elenă Larisa Novac.

***

În 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova și Ucraina. Iar pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Varvara Buzilă, laureata premiului Europa Nostra, primită cu aplauze în Parlament: aprecieri pentru aportul în promovarea patrimoniului

Varvara Buzilă, cercetătoare, etnograf, muzeograf și profesor universitar, a fost felicitată cu aplauze în plenul Parlamentului pentru obținerea premiului Europa Nostra 2025, la categoria „Campioni ai Patrimoniului”. Distincția i-a fost oferită pentru contribuția adusă în promovarea și conservarea patrimoniului cultural al Moldovei, atât material, cât și imaterial.

„Ne-am bucurat să o felicităm în ședința Parlamentului de astăzi, fiind prezentă împreună cu colegii săi de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Națională. De peste patru decenii, doamna Buzilă s-a dedicat protejării și revitalizării acestui patrimoniu, atât prin cercetare științifică, cât și prin implicare publică. În toți acești ani, a menținut un contact strâns cu comunitățile locale, călătorind regulat în mediul rural pentru a susține purtătorii de patrimoniu și a promova transmiterea lui între generații”, se menționează în comunicatul emis de Parlament.

Potrivit Ministerului Culturii, activitatea profesională a Varvarei Buzilă se desfășoară de peste patru decenii, având un impact remarcabil atât în sfera cercetării științifice, cât și în elaborarea politicilor publice pentru salvgardarea patrimoniului imaterial. În calitate de președintă a Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (2009–2019), doamna Buzilă a contribuit substanțial la elaborarea cadrului legislativ național, la completarea Registrului Național al Patrimoniului Cultural Imaterial și la promovarea patrimoniului Republicii Moldova în cadrul UNESCO.

„Pe parcursul activității sale științifice, a documentat peste 850 de localități din Republica Moldova, România și Ucraina, a publicat 10 monografii și peste 75 de articole științifice, a coordonat expediții etnografice, proiecte educaționale și tabere de vară, implicând generații întregi de studenți, cercetători și purtători de tradiții. Totodată, prin implicarea sa constantă în viața comunităților rurale, a susținut transmiterea meșteșugurilor tradiționale, promovarea patrimoniului textil, a turismului cultural și valorificarea durabilă a resurselor identitare ale satului moldovenesc”, precizează ministerul într-un comunicat. 

Juriul Europa Nostra a subliniat, în motivarea deciziei, contribuția esențială adusă de doamna Varvara Buzilă „la salvgardarea patrimoniului cultural al Moldovei – material și imaterial – în condiții adesea dificile, cu resurse instituționale limitate, îmbinând cercetarea academică și activitatea la firul ierbii, influențând politici naționale și contribuind la recunoașterea patrimoniului Moldovei la nivel internațional.”

Aplicația a fost înaintată de Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior / Școala de la Piscu (România), câștigătoare a Premiului Europa Nostra în 2022.

Ceremonia oficială de decernare a premiilor va avea loc în cadrul Summitului Patrimoniului Cultural European, organizat de Europa Nostra și Uniunea Europeană, în perioada 12–14 octombrie 2025, la Bruxelles.

„Această recunoaștere europeană reprezintă o dovadă a valorii excepționale a patrimoniului cultural al Republicii Moldova și a contribuției specialiștilor noștri la consolidarea identității culturale europene”, mai menționează Ministerul Culturii. 

Premiile Europa Nostra constituie cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului cultural, fiind cofinanțate de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. În anul 2025, 30 de laureați din 24 de țări au fost selectați de către Juriul internațional, format din experți în domeniul patrimoniului, dintr-un total de 251 de candidaturi depuse.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: