Drumul spre autogara din Soroca arată ca după război. Cine trebuie să-l repare
Full Article 3 minutes read

Drumul spre autogara din Soroca arată ca după război. Cine trebuie să-l repare

Înecate în noroi și gropi adânci, astfel sunt nevoite să parcurgă zilnic toate cursele auto porțiunea de drum care intră în autogara municipiului Soroca. Drumul aparține Întreprinderii de Stat Gările și Stațiile Auto care deține în comodat cu titlu gratuit din anul 2018 atât clădirea, cât și drumul din preajmă. Pe aici trec zilnic peste 50 de rute naționale și internaționale, scrie Moldova 1.

Soroca este un oraș vizitat de mii de turiști, atât din țară, cât și de peste hotare. Priveliștea din jurul gării te reîntoarce în timp cu peste 20 de ani. Această porțiune de drum este traversată zilnic de sute de automobile. Gropile adânci le provoacă disconfort atât șoferilor, cât și pasagerilor.

„Tot timpul îi noroi când plouă, apă multă, când îi uscat, îi colb, mașinile defectăm, oamenii vin murdari parcă nu-i gară, fața orașului”;

„De 23 de ani nu s-a pus asfalt aici. Piesele se duc, ducem femei gravide, copiii se pălesc cu capul de fereastră. Uitați-vă, tot asta se aduce în busuri, îi foarte greu.”;

„Îi greu și pentru șoferi și de cel care se urcă, când apasă pedala ne duce cu capul în fereastră.”;

„De mai multe ori o încercat să facă, dar nu știu a cui îi, a Chișinăului ori a Sorocii, dar noi suferim, eu intru în toată ziua pe aici acasă și merg ca pe cal călare.”

Drumul cu pricina nu aparține Primăriei municipiului Soroca. Serviciile municipale, însă, îl curăță iarna de zăpadă, vara a fost nivelată cu un greder această porțiune, însă legal autoritățile locale nu-și pot permite să o repare. Drumul aparține Întreprinderii de Stat Gările și Stațiile Auto care, conform contractului, trebuie să-l întrețină.

„Este o problemă veche. Primăria municipiului întreține acest segment de drum și am fi de acord să îl renovăm împreună cu cei cărora le aparține. Acest teritoriu este dat în comodat, însă ei nu fac nimic, cu regret. Încercăm de câțiva ani să ne întâlnim cu ei și ne tot promit, însă până acum nimic nu s-a făcut”, menționează viceprimarul municipiului Soroca, Valeriu Ghimpu.

Conform contractului, întreprinderea este obligată să renoveze stația auto și să repare drumul, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent. Anul trecut, gările și stațiile auto au revenit în gestiunea statului. Am încercat să luăm o reacție de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, însă nimeni nu a dorit să ne dea un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: