screenshot

„Minciuni”. Nemerenco neagă că ar intenționa să închidă centrele de sănătate din Soroca

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a reacționat public la afirmațiile potrivit cărora Ministerul ar intenționa să închidă Centrele de Sănătate din Soroca. Într-un mesaj transmis joi, a dezmințit aceste informații, catalogându-le drept „minciuni”. Totodată, Nemerenco a acuzat conducerea raionului de răspândirea falsurilor.

„Prin raionul Soroca s-au pornit cu speriatul, șefii de la raion, urmașii lui tătuca Lenin – că Ministetul Sănătății ar închide Centrele de sănătate. E din aceeași operă cu cei 30 mii de sirieni sau diploma mea falsă. Dragi oameni, nu doar că nu trebuie să îi ascultați, dar să îi fugăriți, că numai minciuni răspândesc”, a scris ministra într-o postare pe rețelele sociale.

Ala Nemerenco a subliniat că instituțiile medico-sanitare de asistență medicală primară — Centrele de Sănătate, Oficiile medicului de familie, Centrele medicilor de familie, AMT — se află în subordinea autorităților publice locale, care sunt fondatorii acestora. Potrivit ministrei, doar acești fondatori pot decide reorganizarea, închiderea sau deschiderea unităților medicale.

„Opriți-vă puțin din zelul cu care v-ați apucat de zăpăcit și speriat lumea, stimați șefi de raion. Mai bine ați investi în reparații, căci o mulțime de instituții rurale se încălzesc cu sobe și le curg acoperișurile. Și dacă nu transferam în 2022 spitalele raionale către minister, oferindu-le viitor și modernizare, azi și lor le curgeau acoperișurile și stăteau unde le-am găsit, iar voi i-ați fi speriat cu Bau-Bau și că îi închid”, a adăugat ministra.

În context, ministra a îndemnat cadrele din asistența medicală „să ajute oamenii să înțeleagă adevărul”. „Să nu cadă pradă manipulării celor care ar fi trebuit să aibă grijă de bunăstarea dvs. prin îmbunătățiri serioase ale infrastructurii și condițiilor”, a subliniat Ala Nemerenco.

Totodată, Ala Nemerenco a anunțat că în curând medicina primară va beneficia de investiții prin Planul de creștere susținut de Uniunea Europeană. Acestea vor include reparații ale infrastructurii și achiziționarea de automobile pentru vizite medicale în satele și comunele izolate.

„Va fi și în medicina primară bine, aveți încredere în noi”, a conchis ministra.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al Partidului Socialiștilor, formațiune din care face parte conducerea raionului Soroca, pentru un comentariu la declarațiile ministrei privind răspândirea falsurilor.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: