Duma de Stat propune până la 15 ani de închisoare pentru fake-uri despre acțiunile armatei ruse
Full Article 2 minutes read

Duma de Stat propune până la 15 ani de închisoare pentru fake-uri despre acțiunile armatei ruse

Persoanele care răspândesc „informații false despre acțiunile armatei Federației Ruse în operațiunile militare” ar putea fi pedepsite cu până la 15 ani de închisoare. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de Duma de Stat, informează pe 2 martie TASS.

Potrivit șefului Comitetului pentru securitate din Duma de Stat, Vasilii Piskarev, care este și coautor al proiectului de lege, persoanele care vor răspândi informații false ar putea fi pedepsite cu până la 3 ani de închisoare. În cazul în care persoanele respective promovează „fake-uri” profitând de postura de serviciu, sau în cazul unor grupuri de persoane, pedepsele vor fi de până la 10 ani de închisoare.

Iar dacă „persoana răspândește fake-uri, știind că sunt mincinoase și aceste informații au provocat consecințe periculoase pentru societate, atunci – pedeapsa va fi de până la 15 ani de închisoare”, a precizat Piskarev.

Duma de Stat urmează să examineze inițiativa în cadrul următoarelor ședințe, planificate pentru 4,9 și 10 martie.

Potrivit Forbes, timp de trei zile, din 24 până în 27 februarie, Centrul regional pentru internet-tehnologii (РОЦИТ) a depistat 47 fake-uri, incluse în 127 mii de publicații. Circa 80% dintre publicații sunt consacrate Ucrainei. Experții consideră că este greu de depistat care informații sunt false, acest lucru depinzând de convingerile politice ale celor care analizează fluxul de informații.

Amintim că, la inițiativa Procuraturii Generale a Rusiei, a fost blocată activitatea mai multor surse mass-media, inclusiv Eho Moskvî. De asemenea, Moscova a interzis presei să menționeze cuvântul „război” cu privire la situația din Ucraina. Jurnaliștii trebuie să califice acțiunile drept operațiune specială”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: