Dumbrăveanu, despre vaccinul anti-COVID cu care se vor imuniza europenii: „Un vis irealizabil pentru R. Moldova”
Full Article 2 minutes read

Dumbrăveanu, despre vaccinul anti-COVID cu care se vor imuniza europenii: „Un vis irealizabil pentru R. Moldova”

Vaccinului anti-coronavirus dezvoltat de compania americană Pfizer şi partenerul ei german BioNTech, autorizat în SUA și UE, este „un vis irealizabil pentru Republica Moldova”. O spune chiar ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Și asta pentru că autoritățile de la Chișinău nu ar putea asigura transportarea și păstrarea vaccinului conform cerințelor impuse.

„Pfizer este un vis irealizabil pentru Republica Moldova. Trebuie să analizăm toate aspectele logistice – procesul de transportare, de păstrare. În plină pandemie, dotam laboratoarele ANSP cu frigidere. Sunt vaccinuri care au cerințe speciale de transportare și păstrare la minus 70 de grade, condiții irealizabile pentru RM”, a explicat Viorica Dumbrăveanu, citată de agora.md.

Totuși, ministra a spus că cetățenii moldoveni vor primi vaccinuri anti-coronavirus, fără a preciza de care mai exact, solicitările autorităților fiind acceptate de Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări doar pentru 20% din numărul populației.

„La finele lunii ianuarie, am putea beneficia de primul lot de vaccin împotriva COVID-19. Am inițiat un dialog cu Banca Mondială, fiindcă și-a făcut rezervări prealabile la mai mulți producători când abia se elaborau aceste vaccinuri. Specialiștii au zis că ar fi nevoie de încă 30%, ca 50% din populația Republicii Moldova să fie asigurată cu vaccin. De ce 50%? Toate studiile efectuate arată că 30% din populație care ar accepta să fie vaccinată”, a declarat șefa de la Sănătate în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Menționăm că peste un milion de americani au fost deja imunizați împotriva COVID-19 cu vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna. În mai multe state europene, vaccinările cu Pfizer-BioNTech ar urma să înceapă pe 27 decembrie 2020.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: