„După aproape 30 de ani de independență, nu știm să fim uniți”. Tudor Ulianovschi s-a retras din cursa pentru șefia OMC
Full Article 3 minutes read

„După aproape 30 de ani de independență, nu știm să fim uniți”. Tudor Ulianovschi s-a retras din cursa pentru șefia OMC

Fostul ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi a dat de înțeles că se retrage din cursa pentru funcția de șef al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Într-o postare publicată pe 18 septembrie pe pagina sa de Facebook, acesta a scris că anumiți „demnitari de stat de nivel înalt” au determinat diplomația Republicii Moldova să nu promoveze candidatura sa.

Ulianovschi a scris că Republica Moldova a avut o șansă unică de a obține o poziție de top mondială, participând cu profesionalism în concursul pentru șefia OMC.

„Din păcate, presiunile politice de la nivel național, gelozia și răzbunarea fie personală, fie de natură politică a unor demnitari de stat de nivel înalt au determinat diplomația Republicii Moldova să nu promoveze candidatura mea așa precum se procedează în orice campanie de talie mondială dacă cunoști specificul și tacticile corecte ale unei diplomații multilaterale, prin care imaginea țării nu are de cât de câștigat. Regret faptul că, după aproape 30 de ani de independență, nu știm să fim uniți, echilibrați și să ne promovăm acele cadre peste hotarele țării care aduc o plus valoare credibilității, dezvoltării și imaginii Republicii Moldova”, a scris fostul ministru pe pagina sa de Facebook.

Tudor Ulianovschi a subliniat că, fără stabilirea unor aranjamente bilaterale sau regionale între guvernul Republicii Moldova și alte state, nici un candidat nu ar putea să câștige prin unanimitate cele 164 de voturi din cadrul OMC.

„În cele 3 luni de campanie internațională, mi-am stabilit de unul singur toate întrevederile și interviurile avute cu cele peste 140 de țări și am acceptat fără ezitare și fără vreun sprijin guvernamental orice dezbatere în direct “live”, fie că era vorba despre posturile de telviziune CNN, BBC, Euronews, Reuters sau alte agenții media de prestigiu din lume. Regret că după fiecare apariție a mea în presa internațională, presiunile de la Chișinău asupra retragerii candidaturii mele se intensificau. Am sperat, totuși, că cel puțin, pe ultima sută de metri din concurs, voi obține sprijinul minim necesar din partea Guvernului Republicii Moldova”, a mai scris acesta.

Tudor Ulianovschi este primul candidat al Europei Centrale și de Est care participă în această competiție de top mondial. Pentru această funcție au candidat alți șapte pretendenți din Arabia Saudită, Kenya, Nigeria, Egipt, Marea Britanie, Coreea de Sud și Mexic.

Despre faptul că Tudor Ulianovschi participă la competiția pentru șefia OMC NM a scris pe 17 iunie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: