facebook/Vlad Filat

După aproape șase ani de examinare, CtEDO va publica soluția sa în cauza lui Filat contra Republicii Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) va face publică soluția sa în cauza Filat contra Republicii Moldovei în data de 31 ianuarie, scrie bizlaw. Cauza se referă la procedurile penale în care Vlad Filat a fost judecat și condamnat în 2016. 

Amintim că Casa de avocatură Popa și Asociații a anunțat în 2017 că Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Decizia de a se adresa la CtEDO a fost luată de Vlad Filat în contextul în care magistrații din Moldova ar fi emis o hotărâre de condamnare ilegală, spunea avocatul acestuia, Igor Popa.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că fostului premier moldovean Vladimir Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul ședinței Parlamentului din 2015, atunci când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. CEDO a anunțat decizia pe 7 decembrie, menționând că aceasta nu vizează celelalte patru plângeri ale lui Filat.

Fostul premier Vladimir Filat precizează că „hotărârea nedefinitivă CtEDO” din 7 decembrie, nu se referă la procesul de judecată în care a fost condamnat. Potrivit lui Filat, „ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată”, fac obiectul unei plângeri separate. Adițional, mai spune Filat, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției.

***

Judecătoria Buiucani l-a condamnat în iunie 2016 pe Vladimir Filat la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de corupție pasivă și trafic influență. În vara lui 2019, avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile din cauza condițiilor proaste de detenție. Pe 3 decembrie 2019, a fost eliberat condiționat.

Luând în calcul termenul redus de executare a pedepsei, magistrații au constatat că Filat executase două treimi din pedeapsă și a fost eliberat din detenție. Totodată, judecătorii au anulat decizia de privare a lui Filat de Ordinul Republicii și interdicția de cinci ani de a ocupa anumite funcții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României, la Chișinău. Ce a discutat cu președinta Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit pe 16 iulie cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României, Dragoș-Nicolae Pîslaru, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialii au discutat despre necesitatea accelerării proiectelor de interconectare a infrastructurii celor două țări și fortificarea colaborării dintre autoritățile de la Chișinău și București.

Potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de România în dezvoltarea sectoarelor esențiale ale economiei naționale și în susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, președinta Sandu a evidențiat importanța consolidării cooperării dintre Chișinău și București, în special în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a experienței dobândite de România în acest proces.

Un subiect al discuției l-a constituit necesitatea accelerării implementării proiectelor strategice de interconectare, precum construcția de noi poduri peste Prut și realizarea liniilor electrice Bălți–Suceava și Strășeni–Gutinaș, precum și reducerea timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România.

presedinte.md
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: