Facebook/Nicu Popescu

După o pauză de 10 ani, va fi reluată activitatea Comisiei pentru cooperare economică dintre Moldova și Azerbaidjan

După o pauză de 10 ani, va fi reluată activitatea comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare economică. De asemenea, în cadrul acesteia se va desfășura un Forum bilateral al oamenilor de afaceri. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, pe 9 februarie, în timpul vizitei oficiale pe care o întreprinde la Baku.

Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său azer, Jeyhun Bayramov.

„Discuțiile avute au fost concrete și orientate spre fortificarea dialogului bilateral, în special pe dimensiunile comercial-economică, a energiei, în sfera investițională și a agriculturii, cu un accent sporit pe procesarea fructelor și legumelor. Am stabilit împreună cu ministrul Jeyhun Bayramov reluarea în timpul foarte apropiat după o pauză de 10 ani a activității Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare economică precum și a desfășurării unui Forum bilateral al oamenilor de afaceri în marja acestei comisii”, a anunțat ministrul de Externe.

În lista priorităților de pe filiera diplomației economice, Nicu Popescu a peldat pentru intensificarea cooperării între întreprinderile mici și mijlocii, agreând vizita la Chișinău în timpul apropiat a unei delegații a agenției pentru întreprinderile mici și mijlocii din Azerbaidjan în vederea semnării unui acord de cooperare cu Agenția de Investiții din Moldova.

Totodată, vom promova pe agenda de discuții și negocierea unui acord privind diminuarea tarifelor la roaming. Am subliniat importanța strategică a coridorului sudic al gazelor pentru diversificarea surselor și rețelelor de import a gazelor naturale precum și sporirea rezilienței energetice a țării noastre”, a mai menționat Popescu.

Oficialii au convenit pentru perioada următoare desfășurarea unei runde de consultări politice bilaterale la nivel de secretari de stat. De asemenea, Nicu Popescu a exprimat disponibilitatea de a oferi expertiză în deminare.

Un subiect important al dialogului l-a vizat interacțiunea noastră în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, inclusiv susținerea reciprocă a suveranității și integrității teritoriale a țărilor noastre”, a conchis vicepremierul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: