Durleșteanu sau proteste. Reacția lui Igor Dodon după decizia Curții Constituționale
Full Article 3 minutes read

Durleșteanu sau proteste. Reacția lui Igor Dodon după decizia Curții Constituționale

Maia Sandu trebuie să o desemneze pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier. În caz contrar, Partidul Socialiștilor ar putea organiza proteste. Declarația a fost făcută de către președintele PSRM Igor Dodon, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul semnat de Maia Sandu, prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată, repetat, la funcția de premier.

Igor Dodon susține că socialiștii nu au „niciun fel de satisfacție politică” după decizia CC.

„Într-un stat de drept, un astfel de președinte nu ar mai fi în funcție, ar demisiona singur sau ar fi demis. Personal cred însă că Maia Sandu mai trebuie să rămână în funcție, mai este nevoie de puțin timp ca toată lumea să se convingă de lipsa ei de responsabilitate și de incapacitatea ei de a face ceva bun pentru țară. După falimentul ei ca prim-ministru, urmează ca toată lumea să se convingă de falimentul ei ca șef de stat. Timpul le pune pe toate la locul lor. Și, mai devreme sau mai târziu, doamna președinte împreună cu complicii ei din PAS vor răspunde în fața legii pentru uzurparea puterii de stat, act care deja nu se mai află la faza de tentativă, dar este în plină desfășurare”, a comentat fostul președinte al țării.

Igor Dodon i-a amintit Maiei Sandu că Republica Moldova este o republică parlamentară.

„De aceea, îi cerem Maiei Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru. Menționăm aici în mod special candidatura doamnei Mariana Durleșteanu, care a fost înaintată cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentară legal constituită”, a subliniat liderul socialiștilor.

În cazul în care acest decret nu va fi emis PSRM amenință că va organiza proteste.

***

Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că decretul de numire repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova nu corespunde Constituției. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. Potrivit acesteia, Maia Sandu trebuie să desfășoare noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

În cadrul ședinței din 11 februarie, deputații nu au susținut-o pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru. Maia Sandu a desemnat-o repetat la funcția de premier, refuzând candidatura propusă de PSRM și partidul „ȘOR”.

Potrivit legii, dacă parlamentul eșuează din două tentative să învestească un nou guvern, legislativul este dizolvat și este declanșată procedura de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: