„El urma să se întoarcă în Ucraina și să depună mărturii”. Svetlana Ceaus, despre răpirea soțului său
Full Article 3 minutes read

„El urma să se întoarcă în Ucraina și să depună mărturii”. Svetlana Ceaus, despre răpirea soțului său

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus intenționa să se întoarcă la Kiev, iar acesta a fost răpit din cauza ca a refuzat să solicite din nou azil politic în Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de soția judecătorului, Svetlana Ceaus, într-un interviu pentru portalul Strana

Aceasta a povestit despre cum a fost răpit judecătorul ucrainean.

„Soțul a dus copilul la antrenament. Era împreună cu agentul de pază, ora 12.00 ziua, o zonă aglomerată. Copilul a rămas în urmă, iar soțul meu și bodyguardul se îndreptau spre mașină. Dintr-un microbuz alb au ieșit șase persoane îmbrăcate în negru, cu măști pe față. Trei bărbați l-au băgat pe soțul meu în microbuz, iar alți trei – pe agentul de pază. Este o răpire. Pe bodyguard chiar l-au bătut, i-au acoperit ochii, gura și l-au aruncat într-un șanț. El și-a pierdut cunoștința. Când și-a revenit, nimeni nu era alături. S-a întors acasă peste două ore și ne-a povestit tot ce s-a întâmplat”, a spus Svetlana Ceaus.

„A decis în cele din urmă să scrie o cerere de întoarcere voluntară. El urma să se întoarcă în Ucraina și să depună mărturii. Din acest motiv a fost răpit”, a mai precizat Svetlana Ceaus.

Aceasta a spus că nu cunoaște unde se află soțul ei, dar crede că e puțin probabil ca Ceaus să se afle în România.

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

Reprezentanții SIS au venit pe 5 aprilie cu o declarație publică, în cadrul căreia au negat vehement faptul că ar fi știut despre faptul că judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus urma să fie răpit. Contactată de NM, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a șefei statului a declarat că Maia Sandu și-a expus poziția cu privire la acest subiect în în dimineața zilei. Șefa statului a calificat situația drept „inadmisibilă” și a solicitat acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate.

Marți, 6 aprilie, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi l-a convocat pe ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, pentru a discuta despre răpirea de pe teritoriul Republicii Moldova a judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Voicu a anunțat că a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Totodată, instituțiile statului au obținut până la ora actuală mai multe probe relevante în dosarul pornit, inclusiv înregistrări video, înscrisuri și amprente digitale. Pavel Voicu a evidențiat că mizează mult pe o colaborare bună cu structurile de drept din Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: