Ministerul Educației și Cercetării urmează să analizeze posibilitatea reintroducerii notelor pentru anumite discipline în clasa a IV-a. Ministrul Dan Perciun a declarat că, în curând, va fi prezentat un studiu în acest sens. Potrivit oficialului, ministerul dorește să se asigure că tranziția spre clasa a V-a, când apar notele, nu este prea complicată pentru elevi. El a dat asigurări că discuțiile pe acest subiect vor fi publice.
În timpul unor declarații pentru jurnaliști, ministrul Educației s-a referit la evaluarea elevilor din clasele primare. Potrivit oficialului, cu 10 ani în urmă s-a renunțat la note pentru a pune „mai puțin accent pe competiție și mai mult pe plăcerea studiului”. Acum, a menționat Perciun, cadrele didactice și unii părinți „și-ar dori o revenire la note”.
„Noi avem un studiu realizat recent la acest capitol și îl vom prezenta cât de curând. S-ar putea să intervenim cu anumite modificări, dar ele nu vor fi dramatice. Urmează să examinăm dacă este cazul pentru anumite discipline în clasa a IV-a să reintroducem notele, dar este o discuție pe care o vom avea public, foarte pe larg”, a comunicat ministrul Educației pe 5 februarie.
El a adăugat că ministerul vrea să se asigure „că tranziția spre clasa a V-a, când apar notele, nu este prea complicată și prea dramatică”.
„Se schimbă cel puțin două lucruri în viața copilului. Trece de la interacțiunea cu un cadru didactic, care i-a fost conducător de clasă, la interacțiunea cu mai mulți profesori, ceea ce întotdeauna implică un anumit stres, adaptarea la un nou mediu. Totodată apar notele cu care nu a fost familiarizat anterior. Din aceste considerente s-ar putea să le introducem un pic mai devreme, în clasa a IV-a, pentru unele discipline, în așa fel încât perioada asta de adaptare să fie mai lungă și să fie într-un mediu mai prietenos și familiar pentru copii”, a conchis oficialul.
În prezent, în învățământul primar, evaluarea rezultatelor învățării se face în baza descriptorilor „independent”, „ghidat” și „cu mai mult sprijin” și prin calificativele „foarte bine”, „bine”, „suficient”. În învățământul gimnazial și liceal, evaluarea se face cu note de la „10” la „1” și, după caz, cu calificativele „foarte bine”, „bine”, „satisfăcător”, „admis”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!