NewsMaker

Elevii din regiunea transnistreană vor învăța istoria din manuale dictate de Kremlin? Serebrian: nu îmi dau seama prin ce canal au ajuns

Regimul de la Moscova a transmis în regiunea transnistreană 2 500 de manuale de istorie în care evenimentele din istoria modernă a Federației Ruse, inclusiv agresiunea militară asupra Ucrainei și anexarea Crimeei, sunt interpretate în stilul propagandei ruse. În cadrul unui briefing de presă din 27 octombrie, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun au calificat acțiunea drept „un gest neprietenesc al Rusiei în raport cu cetățenii Moldovei”. Totodată, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a declarat pentru NM că, „cel mai probabil, manualele au fost livrate în regiune cu ajutorul misiunii diplomatice”.

„Manuale de istorie” de la Moscova

Pe 20 octombrie, reprezentanța agenției guvermamentale Rossotrudnicestvo în Moldova „Casa Rusă” a anunțat că „a donat” 2 500 manuale elevilor din regiunea transnistreană. NM a reușit să identifice materialele, care s-au dovedit a fi manuale de „Istorie a Patriei”, din ediția 2023, pentru clasa a IX-a. Ulterior, NewsMaker a achiziționat manualul în format electronic și a analizat conținutul.

Potrivit adnotației, manualul „Istoria Patriei” pentru clasa a 9-a reflectă istoria statului rus din 1917 până în prezent.

Partea ce trezește cel mai mult interesul este secțiunea „Rusia modernă”, adăugată în ediția din 2023, care descrie evenimentele din ultimul deceniu până în prezent. În acest compartiment al manualului, evenimentele care au avut loc în ultmii 10 ani în Rusia sunt interpretate în stilul propagandei ruse. Printre altele, în manual, invazia rusă din Ucraina este numită „operațiune de salvare”, iar anexarea peninsulei ucrainene Crimeea – „reintegrare teritorială”.

Chișinăul: „O sfidare și un gest neprietenos”

În cadrul conferinței de presă după ședința Guvernului din 27 octombrie, corespondenta NM Malvina Cojocari l-a întrebat pe Ministrul de Externe Nicu Popescu care este poziția instituției pe care o conduce vis-a-vis de faptul că în regiunea transnistreană au fost aduse 2 500 de manuale de istorie din Rusia, dar și că în ele agresiunea militară rusă este numită „operațiune de salvare”, iar anexarea ilegală a Crimeei – „reintegrare teritorială”.

Evident regiunea transnistreană face parte integrantă din Republica Moldova. Activitățile Federației Ruse în această regiunea a Republicii Moldova sunt neprietenoase față de Republica Moldova. O bună parte din ele sunt ilegale, inclusiv prezența militară rusă ilegală, contrară Constituției, normelor de drept internațional. Și inclusiv astfel de situații denotă, din nou, o sfidare și un gest neprietenesc inițiat de Federația Rusă față de cetățenii acestei țări”, a răspuns acesta.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că autoritățile vor reveni cu o reacție, dar și cu modalități prin care asemenea incidente să nu mai aibă loc.

Ulterior, noi vom preciza și, evident, pe subiectele ce țin de reglementarea transnistreană coordonăm pozițiile și avem un schimb de informații constant cu domnul viceprim-ministru pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Vom elucida în continuare circumstanțele în care acest lucru a avut loc și vom reveni cu modalități de a nu permite astfel de gesturi absolut inacceptabile, care nu contribuie la menținerea calmului pe teritoriu întregii țări, inclusiv în regiunea transnistreană”, a spus el.

Prezent la eveniment, și Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a comentat subiectul.

Voi reitera mesajul vicepremierului responsabil de integrarea europeană. Este un gest neprietenos din partea Federației Ruse, unul dintre multiplele gesturi neprietenoase întreprinse în raport cu Republica Moldova în ultima perioada. Și crede că aici va exista o reacție din partea Ministerului Evident că condamnăm acest efort adițional de a promova niște narative false in rm, contrare intereselor noastre naționale și contrare adevărului”, a declarat oficialul.

Întrebat cum duce cont Ministerul Educației din ce manuale învață elevii din regiunea transnistreană, Dan Perciun a spus: „În condițiile actuale, capacitatea ministerului de a reglementa și a ne asigura că aceleași manualele care sunt  utilizate pe celălalt mal al Republicii Moldova sunt utilizate și în regiune transnistreană este minimă. Presupun că aceste manuale au fost inclusiv transmise prin poștă diplomaică”.

„Cărțile n-au trecut prin punctele de control ale Moldovei”

Întrebat de NM, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a declarat că lotul de manuale nu a trecut prin punctele de control ale Republicii Moldova, însă nu cunoaște prin ce alte canale au ajuns în regiunea transnistreană.

M-am documentat chiar acum la departamentul vamal, ca să aflu dacă este adevărat că aceste cărți au trecut prin punctele de control ale Republicii Moldova. Nu este adevărat. Dacă există un alt canal de a aduce un volum atât de mare de cărți de cât canalele legale, este altceva. Nu-mi dau seama care ar fi acesta. Dar, în orice caz nu au trecut prin punctele de control vamal ale Republicii Moldova”, a declarat Serebrian.

Ulterior, vicepremierul pentru reintegrare a revenit cu un apel în care ne-a comunicat că, „cel mai probabil, manualele au fost aduse cu ajutorul misiunii diplomatice”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: