Krasnoselski: Elevii din dreapta Nistrului, care învață în Transnistria, vor primi documente ca să poată traversa linia administrativă
Full Article 3 minutes read

Krasnoselski: Elevii din dreapta Nistrului, care învață în Transnistria, vor primi documente ca să poată traversa linia administrativă

Elevii din dreapta Nistrului care studiază în instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană vor primi documente care să le autorizeze trecerea prin punctele de control. O decizie în acest sens a fost luată de liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul administrației regiunii transnistrene.

Subiectul a fost discutat pe 27 august, în cadrul ședinței administrației de la Tiraspol. Membrii acesteia au discutat despre felul cum vor funcționa școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană în condițiile pandemiei. O parte dintre instituțiile de învățământ respective au fost deja inspectate de către o comisie sanitar-epidemiologică, iar restul urmează a fi verificate.

Dacă administrația acestor instituții de învățământ nu va asigura testarea personalului, atunci autoritățile transnistrene vor face acest lucru, se arată în comunicat.

De asemenea, conducerea de la Tiraspol urmează să elaboreze un mecanism privind traversarea zilnică a punctelor de control de către pedagogi și elevi. Subiectul vizează inclusiv trei școli din Tighina, unde învață copii din sate controlate de administrația de la Chișinău.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a solicitat conducerii Tighinei să elaboreze documente care să permită celor vizați să traverseze punctele de control.

„Numai printr-o disciplină strictă vom reuși să depășim al doilea val al pandemiei care a început chiar mai devreme decât ne așteptam: la sfârșitul verii, nu la începutul toamnei. Cu cât mai mult relaxăm măsurile de carantină, cu atât vom înăspri controlul. Dacă vrem ca economia să funcționeze, ca business-ul să se mențină, ca copiii să meargă la școală și la grădiniță, trebuie să ne autodisciplinăm”, a declarat Krasnoselski.

Amintim că, pe 21 august, subiectul școlilor românești din stânga Nistrului, dar și în cele din partea dreaptă unde învață elevi din regiunea transnistreană, a fost subiectul unei ședințe comune cu participarea reprezentanților Biroului Politici de Reintegrare,  Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, administrației instituțiilor de învățământ, dar și a Misiunii OSCE în Republica Moldova.

„Profesorii și elevii vor traversa linia administrativă în baza legitimațiilor de serviciu și a carnetelor de elevi, iar elevii înmatriculați în clasa întâi, ca și părinții sau însoțitorii – în baza unor certificate emise de instituțiile de învățământ”, a spus Marian Gherman, șeful Biroului Politici de Reintegrare.

Totodată, va fi asigurată și circulația transportului școlar sau privat, în cazul în care părinții își vor aduce pe cont propriu copiii la școală. Ca măsură suplimentară, Biroul Politici de Reintegrare a sesizat Misiunea OSCE în Republica Moldova să desfășoare patrulări în Zona de Securitate pentru a monitoriza deplasarea elevilor și a preveni și documenta eventuale incidente.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: