Agrobiznes

Agenția de Mediu laudă, iar ornitologii critică aducerea celor 400 de fazani din Ungaria: „Suplinire de marfă, exact ca la supermarket”

An de an în Republica Moldova sunt aduși mii de fazani, care sunt aclimatizați, apoi eliberați pentru „conservarea biodiversității” și „îmbunătățirea fondul de vânătoare”. Ornitologii, persoanele care se ocupă cu studiul păsărilor sălbatice, nu sunt, însă, de acord cu această practică. Aceaștia spun că eliberarea fazanilor provoacă, de fapt, mai multe dezavantaje, decât beneficii.

Pe 4 iulie, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a anunțat că 400 de fazani au fost aduși din Ungaria în raionul Soroca, într-un efort de a „îmbunătăți resursele cinegetice” și a „menține echilibrul ecologic” din această zonă. Potrivit IPM, prin intermediul Societății Vânătorilor și Pescarilor, păsările vor fi aclimatizate și ulterior eliberate în natură.

NM a discutat cu ornitologul Silvia Ursul pentru a afla mai multe detalii despre această categorie de păsări, dar și impactul ei asupra mediului.

Experta ne-a explicat că fazanul de vânătoare (Phasianus colchicus), așa cum este cunoscut pe continentul european, nu este o specie autohtonă pentru fauna Republicii Moldova. Acesta este un hibrid, format din încrucișarea câtorva specii de fazani, pentru a fi o versiune mai robustă și potrivită pentru vânat. „Această specie provine din fermele și crescătoriile care anume cu asta se ocupă: reproducerea asistată a fazanului la cote industriale, apoi comercializarea puilor în diverse țări”, a menționat ornitologul.

Fazanii – moftul vânătorilor și un pericol pentru natură?

Silvia Ursul a declarat că comunitățile de vânători din diferite țări procură anual diverse numere de fazani de vânătoare, pe care, ulterior, îi eliberează în natură pentru a-i vâna. Potrivit, ornitologului, în Republica Moldova eliberările de fazani sunt de ordinul zecilor de mii anual.

Societatea Vânătorilor și Pescarilor îi cumpără și îi introduce. Ei numesc asta „conservarea biodiversității”, eu numesc asta „suplimentarea stocurilor de vânătoare”, pentru că nu e nimic altceva decât suplinire de marfă, exact ca la supermarket. În fiecare an când aduc fazani proaspeți, pe care îi eliberează în natură pentru a-i împușca mai apoi la toamnă. Cu regret, ceea ce fac ei este pe dos la ceea ce trebuie de făcut într-o țară normală: aducerea și eliberarea fazanului nu are în esență nimic nobil, nimic util pentru natură”, a menționat aceasta.

Experta a explicat că, din contra, din cauza suplimentării an de an, fazanul a ajuns să fie o specie invazivă, care are un impact negativ asupra faunei native.

În articolul „Fazanul – cadoul vânătorilor pentru ei înșiși”, Silvia Ursul a explicat că acestă specie de pasăre are un impact negativ, atât asupra solurilor, cât și asupra faunei. Fazanii reprezintă un pericol și pentru nevertebrate, reptile, precum și pentru păsările native din habitatul în care sunt introduși. Pericolul constă în faptul că fazanii efectiv consumă aceste categorii de animale, ducând astfel la dispariția lor.

Silvia Ursul a declarat că a discutat cu șeful IPM, Ion Bulmaga, care i-a spus că va aborda această problemă atât cu Societatea Vânătorilor și Pescarilor, cât și cu inspecțiile teritoriale ale IPM.

„El a spus că IPM asigură vizibilitate în cadrul introducerii fazanilor pentru că în acest mod asigură transparența procesului și comunică publicului acțiunile lor. Referitor la numărul fazanilor și faptul că aceștia se introduc anual, domnul Bulmaga a zis că este necesară o discuție cu comunitatea vânătorilor, pentru că ei sunt cei care introduc păsările, nu IPM”, a menționat acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: