Energocom a achiziționat 10 milioane m3 de gaze naturale. Unde vor fi stocate și în ce caz vor fi utilizate
Full Article 2 minutes read

Energocom a achiziționat 10 milioane m3 de gaze naturale. Unde vor fi stocate și în ce caz vor fi utilizate

SA Energocom a achiziționat astăzi, 20 octombrie, 10 milioane m3 de gaze naturale, la un preț de 94,95 EUR/MW sau 997 EUR/1000 m3. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, pe pagina sa de Facebook. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

„SA Energocom a făcut prima achiziție de gaze naturale în cadrul realizării Proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale””, anunță Spînu.

Potrivit postării, la licitația organizată de Energocom pentru realizarea proiectului menționat au participat companiile precalificate conform regulilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Astfel, SA Energocom a accesat tranșa de diversificare, în valoare de până la 100 mil. EUR, din Acordul de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”.

Pentru asigurarea transparenței, deschiderea ofertelor a avut loc în prezența reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției Proprietății Publice, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate, Secretariatului Comunității Energetice dar și a experților din partea Uniunii Europene și USAID.

Într-un comunicat emis, SA Energocom anunță că, în cadrul realizării proiectului menționat, va desfășura și în continuare licitații pentru achiziția gazelor naturale, în vederea asigurării securității energetice a Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: