Directorul interimar al Energocom, Victor Bânzari, a anunțat că întreprinderea a finalizat licitația privind achiziționarea de gaze pentru consumul din această vară. Câștigătoarele licitației au devenit 2 companii. Este vorba despre compania de stat grecească DEPA și o altă întreprindere, numele căreia nu a fost făcut public din cauza clauzelor contractuale.
Pe 9 iunie, directorul Energocom, Victor Bânzari, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre noile achiziții de gaze. În cadrul evenimentului, acesta a anunțat că Energocom a finalizat una din primele licitații din acest an privind procurarea de gaze naturale pentru consumul pentru sezonul de vară.
„Avem deja finalizarea acestui proces, inclusiv am a avut azi dimineață o ședință a Consiliului de Administrare, care a permis și ne permite ca pe viitor să facem următoarele achiziții pentru a ne pregăti de sezonul rece. Deci, pentru acest moment noi deja am reușit să avem contractate 2 companii. Și putem divulga doar câteva informații din aceste lucruri pentru că avem răspunsurile companiei despre ce putem și ce nu putem divulga. Este o practică normală în acest domeniu și toată lumea trebuie să înțeleagă că relațiile comerciale între parteneri trebuie să fie respectate”, a spus el.
Victor Bânzari a declarat că una dintre companiile selectate de Energocom este DEPA, o companie grecească, a cărui fondator este statul elen.
„Datorită ministrului Parlicov și a negocierilor de la Atena, am reușit să o atragem în cursă. Asta ne-a permis să ca să avem un preț foarte bun și să putem semna un contract cu ei”, a menționat acesta.
În ceea ce privește, cea de-a doua companie contractată, identitatea acesteia nu a fost divulgată. Potrivit lui Bânzari, compania respectivă nu a dorit să-i fie făcut public numele, cât și cantitatea de gaze achiziționată de la aceasta, dar și prețul la care a fost procurat.
„Dar vă putem comunica, în linii generale, că este o companie destul de serioasă, are o experiență vastă și a oferit un preț foarte aproape de ceea ce sunt așteptările noastre. Prețurile noastre care sunt în această vară sunt legate de bursă, sunt legate de TTF, plus un coeficient suplimentar sau mic care ne permite să fie transportat până la hotarele Republicii Moldova”, a declarat el.
Victor Bânzari a declarat că cantitatea de gaze procurată de la aceste companii va fi utilizată pentru consumul din această vară, iar o mică parte ar putea fi stocată în depozitele din Ucraina.
„Cu părere de rău, noi nu avem depozite de stocare în Republica Moldova, iar cele mai apropiate sunt în Ucraina și România. Încercăm să le utilizăm pe cele care sunt cele mai practice. Încă o dată reiterăm că noi nu putem divulga alte detalii pentru că avem semnate niște contracte cu aceste companii care nu ne permit să divulgăm datele, din cauza unor motive financiare și tehnice care cumva ar perturba relația noastră pe viitor”, a spus acesta.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!