free-news.su

Erdogan este împotriva aderării Suediei și Finlandei la NATO: „Să nu se obosească să vină la Ankara să ne convingă”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Suedia și Finlanda „nu ar trebui să se deranjeze să trimită delegații la Ankara pentru a convinge Turcia să nu se opună cererii lor de a adera la NATO”, relatează Reuters.

Erdogan a afirmat din nou într-o conferință de presă că Turcia nu va aproba cererile lor de a se alătura Alianței Nord-Atlantice, catalogând Suedia drept un „cuib” pentru organizații teroriste și adăugând că în parlamentul de la Stockholm există teroriști.

Turcia acuză Suedia și Finlanda că oferă refugiu unor persoane pe care Ankara le cataloghează ca având legături cu organizații teroriste ca de exemplu Partidul Muncitorilor din Kurdistan și susținătorii clericului Fethullah Gulen care trăiește în Statele Unite.

Erdogan îl acuză pe Gulen că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva sa. Recep Erdogan spune că Turcia nu are încredere în statele nordice

„Niciuna din aceste țări nu are o atitudine clară, deschisă, față de organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele? Ei vin în Turcia luni. Vin să ne convingă? Mă scuzați, dar n-ar trebui să se obosească”, a declarat președintele Erdogan.

Declarațiile de luni seara ale președintelui turc vin după ce mai devreme în cursul zilei Finlanda și Suedia au anunțat că vor trimite delegații diplomatice la Ankara pentru a discuta despre obiecțiile Turciei față de acceptarea lor în NATO.

Aderarea oricărui nou membru la Alianța Nord-Atlantică trebuie aprobată prin unanimitate de voturi de către statele deja membre.

Ankara respinge aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Suedia anunțase luni în mod oficial că va depune cererea de aderare la NATO, la o zi după ce Finlanda anunțase același lucru.

Noile declarații ale lui Recep Erdogan vin după ce acesta anunțase încă de vinerea trecută că Turcia, stat membru al NATO încă din 1952, nu va susține aderarea celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică.

El a catalogat și primirea Greciei în NATO ca fiind o greșeală, deși Atena și Ankara au fost primite în același timp în alianță.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: