Erdogan s-a răzgândit. Turcia evită un scandal diplomatic
Full Article 2 minutes read

Erdogan s-a răzgândit. Turcia evită un scandal diplomatic

Ambasadorii occidentali în Turcia „au dat înapoi” şi „vor fi mai prudenţi pe viitor”, a declarat luni preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a renunţat să îi expulzeze pe cei 10 diplomaţi ameninţaţi din cauza sprijinului lor pentru filantropul întemniţat Osman Kavala, notează AFP, citat de dcbusiness.ro, pe 26 octombrie. 

„Intenţia noastră nu a fost să creăm o criză, ci să protejăm drepturile suverane ale Turciei”, a afirmat Erdogan.

Cei 10 ambasadori – Statele Unite, Canada, Franţa, Finlanda, Danemarca, Germania, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia şi Suedia – au îndemnat într-un comunicat comun din 18 octombrie la o „rezolvare justă şi rapidă a cazului” Osman Kavala, privat de libertate din octombrie 2017.

Acest comunicat a reprezentat un „atac” şi o „insultă” la adresa justiţiei turce, a spus Erdogan într-un discurs după şedinţa de guvern.

„A fost datoria mea ca şef de stat să dau răspunsul necesar”, a adăugat preşedintele turc, apreciind că „justiţia turcă nu primeşte ordine de la nimeni”.

„Noul lor comunicat arată că au dat înapoi”, a continuat Erdogan, după ce cele 10 ţări în cauză au afirmat, prin comunicate, că acţionează ”în conformitate cu Convenţia de la Viena şi cu articolul său 41” care reglementează relaţiile diplomatice şi interzice orice ingerinţă în afacerile interne ale unei ţări gazdă.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă că a dispus expulzarea „cât mai rapidă” a celor 10 diplomaţi, fără ca acest anunţ să fie urmat de o notificare oficială către statele în cauză.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: