Eșec pentru comuniști și socialiști. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă contestația unor prevederi din Codul Electoral
Full Article 3 minutes read

Eșec pentru comuniști și socialiști. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă contestația unor prevederi din Codul Electoral

După mai bine de un an de la depunere, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care nu erau de acord cu mai mult prevederi din Codul Electoral. Printre normele contestate se numără cele ce se referă la discreția de a organiza secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, dar și la discreția de a tipări buletinele de vot într-o altă limbă decât în română, transmite IPN.

Sesizarea a fost depusă pe 6 februarie 2023 de către deputații socialiști Grigore Novac și Vasile Bolea, ultimul, între timp, a părăsit Partidul Socialiștilor și a intrat în grupul parlamentarilor neafiliați. Semnatarii sesizării nu erau de acord cu prevederile electorale care îi acordă Comisiei Electorale Centrale puterea discreționară de a organiza sau de a nu organiza secții de vot pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților administrației publice centrale.

În acest sens, Înalta Curte a observat că dreptul la vot al alegătorilor din stânga Nistrului pe teritoriul controlat de autoritățile din Republica Moldova nu este afectat în vreun fel, dată fiind posibilitatea lor efectivă de a se înscrie în listele electorale suplimentare ale biroului electoral al oricărei secții de votare de pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău.

Autorii au mai contestat prevederile care stipulează că buletinele de vot se întocmesc în limba română și că, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice, buletinele de vot se întocmesc și într-o altă limbă, la solicitarea organelor electorale din circumscripția respectivă. Ei precizau că legislatorul prevede, de fapt, tipărirea buletinelor exclusiv în limba română, și că acest fapt ar conduce la încălcarea prevederilor din Constituție.

Potrivit Curții Constituționale, regula întocmirii buletinelor de vot în limba română urmărește acest deziderat, fără a exclude posibilitatea întocmirii buletinelor de vot într-o altă limbă. Astfel, Curtea Constituțională constată că articolul Codul Electoral contestat nu afectează în vreun fel valorile protejate de Constituție.

Deputații au contestat și articolul care prevede că CEC poate solicita Agenției de Servicii Publice radierea din oficiu a partidelor politice în condițiile Legii privind partidele politice. Aceștia afirmau că, potrivit prevederilor constituționale, doar Curtea Constituțională poate hotărî neconstituționalitatea unui partid.

Curtea constată că această prevedere legală este o normă de trimitere și nu se poate susține că încalcă Constituția, decât dacă se demonstrează că norma la care trimite este neconstituțională. Autorii sesizării nu au demonstrat că norma la care trimite articolul 102 alin. (9) din Codul Electoral este neconstituțională”, se arată în decizie.

Curtea Constituțională a declarat sesizarea inadmisibilă. Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. La această hotărâre, judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: