Eșec pentru deputații de la Comrat, la Curtea Constituțională: legea care obligă Găgăuzia să restituie TVA-ul din bugetul propriu râmâne în vigoare
Full Article 2 minutes read

Eșec pentru deputații de la Comrat, la Curtea Constituțională: legea care obligă Găgăuzia să restituie TVA-ul din bugetul propriu râmâne în vigoare

Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a respins sesizarea depusă de Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) prin care a contestat modificările la articolul 6 din Codul fiscal. Înalta Curte a pronunțat decizia pe 30 noiembrie, la doar o zi după ce a fost sesizată de deputații de la Comrat. Astfel, legea votată de partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) și promulgată de președinta țării, Maia Sandu, care obligă Găgăuzia să restituie impozite și taxe pe valoare adăugată (TVA) din propriul buget, dar nu de la bugetul public național, așa cum se întâmpla până acum, rămâne în vigoare.

Deputații de la Comrat au contestat pe 29 noiembrie legea care completează articolul 6 din Codul fiscal, prin care Găgăuzia este obligată să restituie TVA-ul din propriul buget. Tot atunci, APG a făcut apel la instituțiile statului, inclusiv la premierul Dorin Recean, să ia măsuri pentru a suspenda punerea în aplicare a noilor prevederi legislative, atâta timp cât nu există o hotărâre a CCM.

La doar o zi după ce Înalta Curte a fost sesizată, magistrații au decis să respingă cererea de suspendare a acțiunii articolului 6 alin. (11) din Codul fiscal.

Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Potrivit CCM, hotărârea intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

***

Precizăm că, pe 5 octombrie, Parlamentul a adoptat în a doua lectură un proiect de lege – elaborat de deputați PAS – care vine să completeze articolul 6 din Codul Fiscal. Astfel, Găgăuzia este obligată să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum s-a procedat până acum. Legea a fost promulgată de președinta Maia Sandu pe 21 octombrie, curent. Vezi AICI cum legea propusă și votată de PAS va acționa asupra bugetului autonomiei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: