„Este încălcat dreptul la libera exprimare”. BCS cere Curții Constituționale suspendarea legii care prevede interzicerea panglicii „Sf. Gheorghe”
Full Article 2 minutes read

„Este încălcat dreptul la libera exprimare”. BCS cere Curții Constituționale suspendarea legii care prevede interzicerea panglicii „Sf. Gheorghe”

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii prin care a fost interzisă panglica „Sf. Gheorghe” și alte simboluri care promovează agresiunea rusească în Ucraina”.

Deputații au menționat că consideră neconstituțională completarea articolului din Codul contravențional care se referă la „atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității” și includerea în șirul acestor atribute și simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar și a unor însemne.

Deputații afirmă că prin asemenea amendamente este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie.

Amintim că pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

Cu toate acestea, Adunarea Populară a Găgăuziei a votat un proiect de lege care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Hotărârea a fost aprobată în unanimitate și promulgată de bașcanul Irina Vlah.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: