„Este mai greu de spălat pe creier”. Maia Sandu, interviu despre importanța culturii și educației
Full Article 2 minutes read

„Este mai greu de spălat pe creier”. Maia Sandu, interviu despre importanța culturii și educației

Președinta Maia Sandu a declarat că un cetățean educat „este mai greu de manipulat” și „mai greu de spălat pe creier”. Totodată a adăugat că educația este un pericol pentru dictaturi. „Sunt minți cultivate care nu-și asumă o poziție civică, afirmând că sunt apolitici”, a menționat Sandu. Potrivit șefei statului, astăzi „nu poți trăi într-un vid informațional și e crucial căror influențe cădem”. 

Într-un interviu pentru Observator Cultural, Sandu a fost întrebată care este legătura între educație și spirit civic.

„Una directă. Unui cetățean educat îi pasă în ce lume, în ce țară și în ce casă trăiește, un cetățean educat înțelege lucrurile și fenomenele din jur, știe să le pună într-un context, este mai greu de manipulat. Este mai greu de spălat pe creier. Educația este un pericol pentru dictaturi. Sigur, sunt și minți cultivate care nu-și asumă o poziție civică, afirmând că sunt apolitici, dar astăzi nu poți crea sau trăi într-un vid informațional, totul ne afectează și ne influențează și e crucial căror influențe cădem”, a răspuns șefa statului.

Întrebată ce rol joacă educația în formarea unei conștiințe naționale în contextul actual din Republica Moldova, Maia Sandu a răspuns: „Deși politicienii pro-Kremlin au încercat zeci de ani să manipuleze oamenii, inoculând un soi de moldovenism pseudopatriotic, în școală s-a studiat limba română începând cu 1989, la fel și istoria românilor, iar scriitorii din România sunt prezenți în manuale alături de cei din Moldova. Poate, pentru o mai bună înțelegere a lucrurilor și a unei mai bune așezări în spațiu și timp, este nevoie ca, pe lângă istoria mare, să se studieze și istoria mică. Istoria fiecărui sat, a fiecărei familii, cu deportații ei, cu morții de foame organizată, cu mânarea în colhozuri cu patul puștii, cu toate ororile prin care au trecut nu oameni abstracți, ci chiar părinții, bunicii și străbunicii fiecăruia dintre noi”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: