„Este o decizie regretabilă“. Reacția lui Litvinenco după decizia CSP de a continua concursul la PCCOCS
Full Article 3 minutes read

„Este o decizie regretabilă“. Reacția lui Litvinenco după decizia CSP de a continua concursul la PCCOCS

Concursul pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) rămâne în vigoare. Pe 1 februarie, cei trei candidați urmează să susțină proba interviului. Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susține că „este o decizie regretabilă” și că nu știe care sunt acum soluțiile ulterioare. „Eu am crezut că se vor găsi 6 membri care vor susține demersul meu”, a precizat ministrul. 

„Este o decizie regretabilă. Au fost doar cinci voturi pentru anularea acestui concurs lipsit de orice credibilitate. Vom vedea care sunt soluțiile”, a declarat Litvinenco, după ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

El a mai spus că „atâta timp cât nu există încrederea societății față de un concurs, nicio persoană nu poate produce performanță”.

„Eu consider în continuare că acest concurs trebuie încetat. Mâine este proba interviului, de aceea am insistat să fie examinată astăzi. Nu vă pot spune acum care sunt soluțiile și calea de urmat. Eu am crezut că se vor găsi 6 membri care vor susține demersul meu”, a conchis ministrul.

***

Pe 31 ianuarie, CSP a respins sesizarea ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, privind încetarea concursului pentru șefia PCCOCS, pe motiv că acesta este viciat. Consiliul a decis respingerea sesizării și membrului Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS Iulian Groza, care a denunțat presiuni asupra sa.

Trei candidați s-au înscris la concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, toți fiind admiși pentru etapa interviului:

–    Andrei Mațco;

–    Eugen Rurac;

–    Sergiu Russu;

Pe 26 ianuarie, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al PCCOCS Iulian Groza a cerut anularea concursului (Groza este și director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)). Acesta a argumentat că integritatea procesului de selecție este grav afectată. Mai mult, Groza, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a menționat că ar fi existat tentative de a fi presat și intimidat.

Pe de altă parte, Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza. Angajații IPRE sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. De cealaltă parte, IPRE a argumentat că este vorba despre o accesare eronată.

În aceeași zi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat ca este de acord că concursul la funcţia de şef al PCCOCS, inițiat de CSP în noiembrie 2022, să fie anulat. Potrivit lui, „situația creată implică lipsa de credibilitate”.

Cinci membri ai CSP au calificat declarațiile lui Litvinenco drept „lipsite de suport factologic și conținut juridic”: Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu și Angela Motuzoc.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: