screenshot/Iulian Groza

Concursul pentru șefia PCCOCS rămâne în vigoare. CSP a respins și sesizarea lui Iulian Groza

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis respingerea sesizării membrului Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Iulian Groza, care a denunțat presiuni asupra sa. Anterior, Groza a solicitat anularea concursului.

Înainte de deliberări, Groza și-a argumentat sesizarea. Acesta susține că împotriva sa a fost lansată o campanie de discreditare. Acesta susține că a fost atenționat de către o persoană, numele căruia nu îl poate face public, că în scurt timp ar urma „anumite acțiuni împotriva sa”, pentru că ar fi luat o decizie cu privire la procesul de preselecție în defavoarea unui candidat și în susținerea altuia. Acesta a respins acuzațiile.

„Reputația mea este foarte importantă și nu am dat niciodată semnale să pună la îndoială deciziile pe care le adopt. Am fost mereu corect, inclusiv în experiența mea de concurs. Mi s-a părut că sunt încercări de a exercita influență asupra mea în favoarea unui candidat. În discuția respectivă mi s-a spus foarte clar că mi se va deschide un dosar penal, invocând accesarea informațiilor personale despre domnul Rurac”, a menționat Groza.

Mai mult, membrul CSP susține că nu este singurul din cadrul Comisiei asupra căruia au fost făcute presiuni. El a refuzat să ofere, însă, alte detalii.

Amintim că, tot în ședința din 31 Ianuarie, CSP a respins sesizarea ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, privind încetarea concursului pentru șefia PCCOCS, pe motiv că acesta este viciat. Prin urmare, pe 1 februarie, cei trei candidați urmează să susțină proba interviului.

Trei candidați s-au înscris la concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, toți fiind admiși pentru etapa interviului:

–    Andrei Mațco;

–    Eugen Rurac;

–    Sergiu Russu;

Candidații urmau să fie intervievați pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Pe 26 ianuarie, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al PCCOCS Iulian Groza a cerut anularea concursului (Groza este și director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)). Acesta a argumentat că integritatea procesului de selecție este grav afectată. Mai mult, Groza, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a menționat că ar fi existat tentative de a fi presat și intimidat.

Pe de altă parte, Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza. Angajații IPRE sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. De cealaltă parte, IPRE a argumentat că este vorba despre o accesare eronată.

În aceeași zi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat ca este de acord că concursul la funcţia de şef al PCCOCS, inițiat de CSP în noiembrie 2022, să fie anulat. Potrivit lui, „situația creată implică lipsa de credibilitate”.

Cinci membri ai CSP au calificat declarațiile lui Litvinenco drept „lipsite de suport factologic și conținut juridic”: Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu și Angela Motuzoc.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: