Concursul pentru șefia PCCOCS rămâne în vigoare. CSP a respins și sesizarea lui Iulian Groza
Full Article 3 minutes read

Concursul pentru șefia PCCOCS rămâne în vigoare. CSP a respins și sesizarea lui Iulian Groza

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis respingerea sesizării membrului Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Iulian Groza, care a denunțat presiuni asupra sa. Anterior, Groza a solicitat anularea concursului.

Înainte de deliberări, Groza și-a argumentat sesizarea. Acesta susține că împotriva sa a fost lansată o campanie de discreditare. Acesta susține că a fost atenționat de către o persoană, numele căruia nu îl poate face public, că în scurt timp ar urma „anumite acțiuni împotriva sa”, pentru că ar fi luat o decizie cu privire la procesul de preselecție în defavoarea unui candidat și în susținerea altuia. Acesta a respins acuzațiile.

„Reputația mea este foarte importantă și nu am dat niciodată semnale să pună la îndoială deciziile pe care le adopt. Am fost mereu corect, inclusiv în experiența mea de concurs. Mi s-a părut că sunt încercări de a exercita influență asupra mea în favoarea unui candidat. În discuția respectivă mi s-a spus foarte clar că mi se va deschide un dosar penal, invocând accesarea informațiilor personale despre domnul Rurac”, a menționat Groza.

Mai mult, membrul CSP susține că nu este singurul din cadrul Comisiei asupra căruia au fost făcute presiuni. El a refuzat să ofere, însă, alte detalii.

Amintim că, tot în ședința din 31 Ianuarie, CSP a respins sesizarea ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, privind încetarea concursului pentru șefia PCCOCS, pe motiv că acesta este viciat. Prin urmare, pe 1 februarie, cei trei candidați urmează să susțină proba interviului.

Trei candidați s-au înscris la concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, toți fiind admiși pentru etapa interviului:

–    Andrei Mațco;

–    Eugen Rurac;

–    Sergiu Russu;

Candidații urmau să fie intervievați pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Pe 26 ianuarie, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al PCCOCS Iulian Groza a cerut anularea concursului (Groza este și director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)). Acesta a argumentat că integritatea procesului de selecție este grav afectată. Mai mult, Groza, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a menționat că ar fi existat tentative de a fi presat și intimidat.

Pe de altă parte, Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza. Angajații IPRE sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. De cealaltă parte, IPRE a argumentat că este vorba despre o accesare eronată.

În aceeași zi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat ca este de acord că concursul la funcţia de şef al PCCOCS, inițiat de CSP în noiembrie 2022, să fie anulat. Potrivit lui, „situația creată implică lipsa de credibilitate”.

Cinci membri ai CSP au calificat declarațiile lui Litvinenco drept „lipsite de suport factologic și conținut juridic”: Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu și Angela Motuzoc.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: